22. listopada 2024.

Obilježena je 91. obljetnica Velebitskog ustanka

Odana je počast hrabrim ljudima koji su se 1932. godine podigli na Velebitu kako bi obranili svoju slobodu i dostojanstvo. Velebitski ustanak ostaje trajna inspiracija za sve nas, podsjećajući nas na hrabrost, zajedništvo i odlučnost koju pojedinci mogu pokazati kad su suočeni s teškoćama.

Ispred spomenika Velebitskom ustanku u Brušanima, gdje je počela borba za slobodu i prava ljudi, sudionici su položili vijence i sudjelovali u blagoslovu koji je predvodio vlč. Tomislav Šporčić. Polaganje vijenaca obogatili su prigodni govori predstavnika hrvatskih domobrana, Ernesta Petrya, župana Ličko-senjske županije i Karla Starčevića, gradonačelnika grada Gospića, koji su dodatno osvijestili povijesni značaj Velebitskog ustanka. Njihovi govori podsjetili su nas na hrabrost i odlučnost onih koji su se suprotstavili tadašnjem režimu.

Oko spomenika okupila se impresivna skupina ljudi, uključujući predstavnike lokalnih vlasti i mnoge građane koji su došli kako bi odali počast svojim precima i herojima. Atmosfera je bila ispunjena poštovanjem i zajedništvom. Nakon centralnog okupljanja u Brušanima, program se nastavio na Jadovnom. Sudionici su se okupili kod groba Stjepana Devčića, gdje su palili svijeće i sudjelovali u blagoslovu. Ovaj trenutak dubokog poštovanja prema herojima ustanka dodatno je naglasio njihovu žrtvu i predanost. Središnji događaj programa bila je sveta Misa, koju je predvodio velečasni Herbert Berisha u crkvi sv. Martina u Brušanima u 12 sati.

Kao zaključak obilježavanja Velebitskog ustanka, održan je okrugli stol pod nazivom “PO(R)UKE VELEBITSKOG USTANKA“. Moderator Ante Bežen vodio je razgovor s istaknutim sudionicima: Zlatkom Begonjom, Ivanom Brlićem, Stjepanom Blažanovićem i Stipom Kutlešom. Povod za okrugli stol je nedavno objavljena knjiga “Velebitski ustanak – Zbornik radova” za 2023. godinu. Ovaj dio programa omogućio je dublje razmatranje i razgovor o povijesnom značaju Velebitskog ustanka i njegovim poukama za današnje društvo.

Obilježavanje Velebitskog ustanka 2023. godine bilo je emotivno i svečano, podsjećajući nas na hrabrost onih koji su se borili za slobodu i prava. Velebitski ustanak ostaje važan dio kolektivnog pamćenja i podsjeća nas na važnost zajedništva i poštovanja povijesnih vrijednosti.

U nastavku možete pogledati galeriju fotografija, kao i video s predstavljanja zbornika Velebitski ustanak koji se održao 28. travnja ove godine.

Predstavljanje zbornika Velebitski ustanak 28.04.2023.

Najbolje iz Like