22. listopada 2024.

Dvije izvrsne obiteljske sirane, bili smo tamo

Obiteljska sirana „Turkalj” se nalazi u mjestu Rakovica, kad se vozi od Slunja prema Plitvičkim jezerima. Tabla sirana Turkalj se vidi na glavnoj cesti, a sirana je na desnu stranu otprilike kilometar od glavne ceste, lako za doći do nje.

Sa OPG-om su počeli još 2001 godine kad su kupili krave, a 2015. su započeli sa proizvodnjom sira. Danas proizvode 13 vrsta sireva i raznih mliječnih prerađevina, jogurta, namaza i slično. Izdvojio bi sireve sa raznim travama, koji mi se posebno svidio. Dnevno proizvode oko 20 kg sireva, imaju 30-tak krava i 20-tak junica. Odmah se vidi briga za „blago” te obiteljski odnos prema radu i zaposlenima.

U sirani rade majka, nevjesta i jedna gospođa, a muški su u polju sa govedima i strojevima. Sve je uredno i čisto, a ova sirana ima i kušaonu te se sir može kušati porazgovarati s ugodnim osobljem.

Ističu kako je ključ njihovog uspjeha u radu, slozi te ne odustajanju kad problemi dođu.

Ovdje se u zraku osjeti sklad, urednost, velika raznovrsnost sireva taj dan smo kušali čak 8 vrsta sira . Svakome onom tko voli sir, uživa u njemu, voli ga jesti ili pokloniti, kažem, ovdje ima krasnog sir.

Na putu od Rakovice preko Plitvičkih jezera nalazi se još jedna mala obiteljska sirana koja zaslužuje pažnju, jer pravi vrlo dobar sir. To je OPG Nada Mažar koja se nalazi na cesti koja se spušta od Plitvica prema Korenici, sa desne strane je naselje Rudanovac, a i tabla OPG Nada Mažar.

Nada pravi 3-5 kg sira dnevno, a ima svoje tri, a nekada i četiri krave. Na nekoliko sajmova njen sir je osvojio čak četiri zlatna priznanja. Ovdje se pravi: kuhani kravlji sir, basa, škripavac, kiselo mlijeko, a mi smo probali izvrstan dimljeni sir, koji smo odmah ponijeli sa sobom. Nada vas tako toplo dočeka, pored kuće je stari orah i stol, u polju se vide krave, muž odmah vadi rakiju i priča kreće.

Oboje su zadovoljni sa sirom jer skoro sve prodaju s praga i ne moraju daleko putovati.

Kontakt OPG-a., 098 1793 510

Najbolje iz Like