22. listopada 2024.

Obilježen Katehetski dan u Gospiću

Katehetski dan  obilježen je 31. kolovoza 2024. u Gospiću.

Prije svete mise u 10 sati, fra Kristian Radas vodio je pokorničko bogoslužje. Svetu misu predvodio je dijecezanski upravitelj Biskupije mons. Richard Pavlić zajedno s preč. Mišelom Grgurićem, predstojnikom Katehetskog ureda preč. Nikolom Turkaljom, vlč. Lukom Blaževićem, vlč. Petrom Šporčić, vlč. Brunom Levaković i fra Kristanom Radom, dok su asistirali bogoslov Marko Butković i ministrant Mateo Devčić.

U propovijedi, mons. Richard osvrnuo se na liturgijska čitanja s  naglaskom na darovane talente koji se spominju u Matejevu Evanđelju. Rekao je kako Bog daje darove i talente s obzirom na sposobnosti koje čovjek posjeduje. Usporedio je podjelu darova s milošću koju Bog dariva s obzirom na čovjekovu narav.

Mons. Pavlić, pojašnjavajući nauk Tome Akvinskog, pojasnio je kako Toma razlikuje dvije vrste milosti koje posvećuju primatelja. Gratia habitualis posvećuje osobu u njenom biću, dok gratia actualis posvećuje osobe u njenom djelovanju. Te dvije  milosti zajedno se nazivaju gratia gratum faciens. “Milost koja nas posvećuje u našem biću i djelovanju, čini nas ugodnima Bogu“, rekao je mons. Richard.  

Milost gratia gratis data (e) koja nam je dana za posvećivanje drugih su darovi koje primamo besplatno i potpuno nezasluženo, a koriste se za posvećivanje drugih i nazivaju se karizme. Na tom tragu, mons. Richard rekao je  kako i Evanđelje koje su vjeroučitelji slušali, govori o milosti koja se može umnažati. Tu se spomenuo Tominog nauka o zasluzi  te je pojasnio meritum de congruo, tj. kako je prikladno da Bog nagradi onoga koji djeluje u snazi vlastitih vrlina, primljenih sposobnosti i milosnih darova. Upravo se tu otkriva i jasnoća  Isusove prispodobe o talentima. Svoju propovijed je završio govoreći o dva detalja Evanđeoske poruke koje nam mogu poslužiti kao utjeha. Prva utjeha je da se ne moramo zamarati velikim stvarima, tj. da se vjernici trude biti vjerni u malim stvarima, dok druga, evanđeoska utjeha govori kako se ne trebamo uspoređivati s drugima. Osim što nas uspoređivanje čini nesretnima, time možemo spriječiti razvijanje naših talenata. Bog nam je dao različite sposobnosti i talente i On sam želi da se trudimo sukladno primljenim darovima. Na kraju zaključio je stihovima Angelusa Silesiusa: 

“Ruža cvate jer cvate; nema svoje “zašto”. Ne pita gleda li ju čovjek, ne pazi na se tašto.

Čovječe, budi ono što jesi! Kad svijet mine, slučaja nema; ostaješ ono što jesi, čovječji sine”!

Nakon svete mise, predstojnik Katehetskog Ureda, Nikola Turkalj i dijecezanski upravitelj podijelili su kanonske mandate novim vjeroučiteljima Gospićko-senjske biskupije, te su se svi zajedno uputili u Biskupski ordinarijat. Ondje je održano Prvo Županijsko Stručno vijeće koje je predvodila nova voditeljica ŽSV-a za vjeroučitelje: prof. vjeronauka i savjetnica u zvanju Gordana Bertović.

Prvi dio stručnog vijeća odnosio se na predavanje Marina Periša “Novi Direktorij za katehezu kao nadahnuće za Živu vatru”. U svom predavanju Marin je pokazao doprinos novog Direktorija u pokretanju projekta “Živa vatra” koji ima za cilj unapređivanje  priprave za sakrament potvrde. Nakon njega, radionicu su vodile dvije animatorice Salesiane, koje su s vjeroučiteljima podijeljenima u grupe, prošle konkretne primjere rješavanja situacija s mladima te konkretnu primjenu igara i drugih aktivnosti iz novog priručnika “Živa vatra”. Drugi dio ŽSV-a odnosio se na predavanje vjeroučitelja Ane Volf i Marija Lončara. Video predavanjem prikazali su neke Biblijske metode u nastavi vjeronauka te kroz primjere rada sa svojim učenicima objasnili kako ih provesti, njihove ciljeve i reakcije samih učenika.

Katehetski dan završio je Izvješćem Katehetskog Ureda, zahvalom i poticajem vjeroučiteljima da ustraju u autentičnom životu u župnoj i školskoj zajednici.

Najbolje iz Like / GSB