22. listopada 2024.

Tema iz povijesti: Kako je počeo rat u mom Otočcu!

U sklopu projekta Domovinski rat u Otočcu već dugi niz godina  održava se predavanje umirovljenog pukovnika Drage Bilovića (68) učenicima 8. razreda Osnovne škole Zrinskih i Frankopana u gradskome parku. Tako je  još jedna generacija osmaša imala priliku slušati o Domovinskom ratu od izravnog sudionika i jednog od zapovjednika obrane Otočca i 133. brigade ZNG, pukovnika  Bilovića. Pitali smo ga što učenike najviše zanima.

„Predavanja provodim već 10-ak godina i učenici ih vrlo pozorno slušaju. Njih ne zanimaju datumi, već okolnosti i pojedine situacije vezane uz prve napade na Otočac, najvažmije bitke pa sve do pobjedonosne Oluje. Prije početka predavanja djeci podijellim neke fotografije iz ratnih vremena, zemljovide i vojne karte. Svake godine mijenjam sadržaj tih predavanja, a tema ima na pretek.

Otočac je bio jedno od važnijih uporišta tijekom Domovinskog rata, pružajući snažan otpor agresoru i igrajući važnu ulogu u obrani Hrvatske. U ranim devedesetima, kada je ratni vihor zahvatio našu domovinu, Otočac se našao na prvoj liniji obrane. Zbog svog strateškog položaja, grad je bio meta čestih napada i granatiranja paravojnih  srpskih snaga. Stanovnici Otočca, zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske i policije, organizirali su odlučan otpor, braneći svoj grad s neizmjernom hrabrošću i odlučnošću“, istaknuo je pukovnik Bilović.

Povijest je zapisala kako je Otočac unatoč teškim uvjetima i stalnim prijetnjama i napadima neprijatelja ostao neosvojen. Zahvaljujući koordiniranim vojnim akcijama, učinkovitoj logistici i nepokolebljivoj volji za slobodom, branitelji su uspjeli održati linije obrane i spriječiti neprijateljske snage da zauzme grad.