22. listopada 2024.

Buša sve više osvaja Liku

„Da je sir koliki je Zir, da je mlika kolika je Lika“ stari su stihovi iz lovinačkog kraja, a zapravo elegična tužaljka Ličana kada je uza sve životne nevolje glad bila stalni pratitelj ruralnog života. Pri tome je ipak spas bila skromna i  strpljiva buša, sitno govedo koje su od izumiranja koncem 20. stoljeća  spasili struka i nekolicina uzgajivača. Tajnik Hrvatske udruge uzgajivača buša je Ante Franić iz Gospića koji i sam ima krdo autohtonih buša na djedovini u Mušaluku, s nama je podijelio neke informacije vezane uz buše.

-U Hrvatskoj trenutno ima oko 6 300 grla ovog goveda, o kojima skrbe 403 uzgajivača. Najviše uzgajivača ima Lika gdje o 3 000 buša drži  300 uzgajivača. Tako je buša opet zauzela velika područja Like odakle su je istisule druge, mahom uvozne pasmine goveda.

Buša je skromna  i iznimno otporna na vremenske uvjete, a nekada se znalo dogoditi da je na otvorenom prekrije snijeg. To je trenutno jedina pasmina goveda u Lici kojoj pri teljenju ne treba veterinar. Steona buša ode na ispašu, a na povratku uz kravu trčkara sitno, ali vrlo vitalno tele, priča Ante Franić.

Buša je već godinama stalni izložbeni živi artefakt, detalj tradicijske Like koji se ne može i ne smije zanemariti. Ova pasmina goveda othranila je generacije Ličana i kulturološki gledano dio je naše povijesti.

Najbolje iz Like