22. listopada 2024.

Ovogodišnja Noć muzeja u Gospiću bila je u znaku projekcija dokumentarnih filmova

Redovna 19. Noć muzeja održana u Muzeju Like Gospić i Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu donijela je posjetiteljima pomalo  „zvjezdani program“ nazvan „Filmska noć u Noći muzeja“. Program se realizirao na obje lokacije,  u Gospiću i u Smiljanu. Program je večeras započeo projekcijama dva filma – dokumentarni film „Tower for the People – Tesla’s Dream at Wardenclyffe Continues“ redatelja Josepha Sikorskog u Memorijalnom centru i hrvatskim filmom „Illyricvm“ redatelja Simona Bogojevića Naratha u kinu „Korzo“

Priču o Teslinom laboratoriju i znamenitom tornju na Long Islandu i genijevoj želji da čovječanstvu podari bežični prijenos energije doznali smo iz izložbe Josipe Starčević Prpić, a u predavanju redatelja Simona Bogojevića Naratha i stručnog savjetnika za ilirsko oružje i nošnju, dr.sc. Ivana Drnića,  otkrili smo  sve detalje koji su se zbivali na filmskom setu iza kamere. Predavanje je održano uz izloženi dio odabrane filmske kostimografije koja prati zbivanja od prije više od 2000 godina. 

U realizaciji ovog programa pomogli su vanjski suradnici, redatelji Joseph Sikorski i Simon Bogojević Narath, producentica Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuće Kinorama, kao i Gospićanin Toni Zdunić iz tvrtke Meridian Arts o koji je zaslužan za prijevod i titl filma o Teslinom tornju. Ulaz za sve događaje u Noći muzeja je besplatan. 

Najbolje iz Like