22. listopada 2024.

Noć muzeja u Gospiću i Smiljanu

Ovog petka održat će se Filmska noć u Noći muzeja u Smiljanu i Gospiću!

Noć muzeja u Memorijalnom centru „Nikola Tesla“ u Smiljanu održat će se 26. siječnja s početkom od 18:00 sati pa sve do 22:00 sata.

Pripremljeni program posvećen je Teslinom laboratoriju na Long Islandu i njegovoj želji da čovječanstvu daruje bežični prijenos svih informacija, a posebice besplatne električne energije. 

Program započinje u 18:15 sati s otvorenjem izložbe „Teslin vizionarski toranj – Wardencliffe tower“ autorice Josipe Starčević Prpić.

U 18:30 sati imat ćete priliku uživati u projekciji filma „Tower for the People – Tesla’s Dream at Wardenclyffe Continues“ redatelja Josepha Sikorskog u produkciji Colossal Molehill Productions. Radnja filma se fokusira  na ulogu jednog od glavnih investitora, J. P. Morgana koji je povukao potporu nakon što je shvatio da bi besplatna bežična energija naštetila njegovim poslovnim interesima.

Nakon projekcije filma u periodu od 20:00 do 21:30 sati posjetitelji će imati priliku sudjelovati u stručnom vođenju kroz muzej, pružajući im jedinstvenu priliku za dublje razumijevanje Teslinog naslijeđa i njegove vizije za budućnost.

Ne propustite priliku da sudjelujete u Noći muzeja i istražite naslijeđe Nikole Tesle na jedinstven i inspirativan način!

Muzej Like Gospić, također, priprema posebnu večer za sve ljubitelje kulture, filma i povijesti. Noć muzeja obilježit će se stručnim vodstvom, filmskom projekcijom, te zanimljivim predavanjem koje će zasigurno privući pažnju znatiželjnih posjetitelja.

Noć muzeja u Muzeju Like započet će stručnim vodstvom koje će trajati od 18:30 do 19:30 sati.

Nakon toga posjetitelji će u 20:00 sati imati priliku pogledati projekciju hrvatskog igranog filma „Illyricvm“, redatelja Simona Bogojevića Naratha. Ova filmska poslastica bit će prikazana u kinu “Korzo”, pružajući publici uzbudljivu priču i umjetnički doživljaj koji će ih zasigurno ostaviti bez daha.

Nakon projekcije filma, od 22:00 sata do ponoći slijedi predavanje o nastanku filma “Illyricvm”. Film koji je nastajao gotovo cijelo desetljeće zasigurno krije zanimljive priče i izazove s kojima su se autori suočavali. Predavanje će održati sam redatelj S. Bogojević Narath te dr. sc. Ivan Drnić, stručni savjetnik za ilirsko oružje i nošnju.

Svi zainteresirani pozvani su da se pridruže ovoj jedinstvenoj večeri i upuste se u nezaboravno putovanje kroz umjetnost i povijest.

Najbolje iz Like