22. listopada 2024.

Lovišta Ličko-senjske županije za sada su bez afričke svinjske kuge

Lovci Županijskog lovačkog saveza Ličko-senjske županije ovih dana intenzivno obilaze lovišta ne bi li zatekli situacije vezane uz pojavu vrlo opasne i neizlječive bolesti divljih svinja afričke svinjske kuge. Čini se kako je za sada ova bolest na ovome području  pod kontrolom, što nam je i potvrdio tajnik Županijskog lovačkog saveza Tomislav Baričević.

-Za sada nismo imali naznaka da se ova bolest pojavila u nekom našem lovištu. Jesenas smo imali nekoliko zamjećenih slučajeva nedaleko od Rakovice u Karlovačkoj županiji. Ova bolest se širi dinamikom od 10-15 kilometara mjesečno i sve ustrjeljene divlje svinje podliježu se veterinarskom testiranju. Ponavljam kako za sada na sreću nemamo pojava ove bolesti u našim lovištima, ističke tajnik Baričević.

Najveći prirodni areal koji se naslanja na područje oko Rakovice je NP Plitvička jezera. Tamo također nema naznaka niti dojava o pojavama afričke svinjske kuge. Iz tih područja jedino stižu snimke na kojima se vidi kako krda divljih svinja trčkaraju po snijegu. Bez znakova bolesti ili bilo kakvih drugih ograničenja.

Najbolje iz Like