22. listopada 2024.

Okusi Like koji griju dušu

Uz dolazak hladnijih mjeseci, Lika otkriva svoje bogatstvo tradicionalnih zimskih jela. Ova jela nisu samo izvor zadovoljstva, već su i nositelji duboke kulturne baštine Like.

Jedno od najpoznatijih jela je “Kupus i meso”. Ovo tradicionalno zimsko jelo sastoji se od samo dva sastojka – kiselog kupusa i suhog svinjskog mesa poput rebara, mesne kobasice, šunke i slanine. Priprema se s pažnjom i strpljenjem, te pruža intenzivan okus koji zagrijava dušu u hladnim zimskim danima.

Foto: Canva

Još jedan specifičan specijalitet je “Hladetina”. Priprema se od svinjskih dijelova poput nogu, ušiju, repa i kože koji se prekrivaju hladnom vodom i stavljaju na laganu vatru. Nakon što voda proključa, uklanja se površinska pjena, a u lonac se dodaju začini poput soli i papra. Ovaj proces rezultira ukusnom i hranjivom delicijom koja je neizostavna za mnoge obitelji tijekom zime.

“Ličke pole” također jednostavno, ali i omiljeno jelo u Lici tijekom zimskih mjeseci. Ovo tradicionalno jelo, koje je jednostavno za pripremu, posebno je popularno tijekom hladnih zimskih mjeseci. Srž ovog specijaliteta leži u skromnom, ali hranjivom krumpiru koji se u Lici uzgaja na plodnim poljima gdje su klimatski uvjeti idealni za njegov rast.

Ova tradicionalna jela ne samo da zagrijavaju tijelo, već i dušu. Ona su odraz bogate kulturne baštine Like. Dok se svijet okreće brzini i modernizaciji ova tradicionalna jela podsjećaju nas na važnost čuvanja kulturne baštine i tradicije. Ovi okusi podsjećaju nas na vrijednost tradicionalne kuhinje te nas povezuju s prošlim vremenima i našim korijenima.

Najbolje iz Like