22. listopada 2024.

Smijeh je najbolji lijek : Obilježavanje Svjetskog dana smijeha

Danas, 10. siječnja obilježava se Svjetski dan smijeha. Smijeh je univerzalni jezik koji povezuje ljude diljem svijeta, a osim što donosi radost i pozitivnu energiju ima i značajne zdravstvene dobrobiti, zbog čega ga neki nazivaju prirodnim sredstvom protiv boli. Utemeljitelj Svjetskog dana smijeha je Indijac po imenu Madan Kataira kojem je u cilju bilo potaknuti sve ljude na svijetu da se smiju što češće!

Smijeh ima moć ublažavanja stresa i anksioznosti te potiče oslobađanje endorfina, poznatih kao “hormoni sreće”. Osim toga, smijeh jača imunološki sustav, poboljšava cirkulaciju krvi te smanjuje bol. Znanstvena istraživanja također pokazuju da redovito smijanje može doprinijeti smanjenju rizika od određenih bolesti poput srčanih oboljenja.

Jedna od najvažnijih zdravstvenih dobrobiti smijeha je njegov utjecaj na mentalno zdravlje. Smijeh može pomoći kod smanjenja depresije, poboljšanja raspoloženja te izgradnji emocionalne ravnoteže.

U današnjem užurbanom svijetu često zaboravljamo koliko je važno smijati se i uživati u trenucima radosti. Svjetski dan smijeha podsjeća nas da smijeh nije samo reakcija na humor, već i moćan alat za očuvanje zdravlja i dobrobiti.

Stoga, danas se pridružite obilježavanju Svjetskog dana smijeha i pronađite razloge za veselje. Neka smijeh bude sastavni dio vašeg života, jer kao što stara izreka kaže: “Smijeh je najbolji lijek”!

Najbolje iz Like / Pexels.com