22. listopada 2024.

57. obljetnica smrti Ive Pevaleka, istražitelja zaslužnog za otkivanje Plitvičkih jezera

Na današnji dan obilježavamo 57. obljetnicu smrti poznatog hrvatskog botaničara, doktora znanosti, sveučilišnog profesora i dekana, Ive Pevaleka koji je zaslužan za promoviranje zaštite prirode. Plitvička jezera dobila su nacionalnu i svjetsku zaštitu upravo zahvaljujući njemu i njegovim provedenim istraživanjima. 

Radi njegovih brojnih istraživanja flore, gljiva, vegetacije slapova, a među ostalim i vodene mahovine i alga koje su ključne za jedinstvenu geomorfologiju Plitvičkih jezera, Plitvička jezera su proglašena nacionalnim parkom 08. travnja 1949. godine.

Naslijeđe dr. Ive Pevaleka živi kroz Znanstveno-istraživački centar „Dr. Ivo Pevalek“ koje se nalazi u NP Plitvička jezera. Centar predstavlja simbol njegovog neumornog rada i strasti prema istraživanju prirode.

Njegova predanost istraživanju i očuvanju prirode ostavila je dubok trag i trajni utjecaj.

Njegov poznati citat  “Voda, jezera, slapova i šuma ima i drugdje, ali su Plitvička jezera jedinstvena” i danas odzvanja kao podsjetnik na važnost očuvanja ovog prirodnog blaga te je upisan na spomen-ploči na Barijeri Galovac.

Ivo Pevalek ostaje simbolom predanosti istraživanju i očuvanju prirode. Njegov rad i naslijeđe nastavit će nadahnjivati buduće generacije da čuvaju i štite prirodne ljepote poput Plitvičkih jezera.

Neka njegova strast prema prirodi bude podsjetnik na važnost očuvanja našeg okoliša i bogatstva koje nam priroda pruža.

Najbolje iz Like