22. listopada 2024.

Udruga „Klub članova Selo“: Iz Ličko-senjske županije prijavljeno 14 projekata za nagradu “Sunflower Award” pročitajte koji su

Poštovani,

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije organizira svečanost dodjele nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“  koja će se održati 30. studenog 2023. godine u Osijeku, u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, Gospodarska zona 10, s početkom u 19,00 sati. 

Ove će godine na svečanosti prvi put biti dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznanje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma. 

Iz Ličko-senjske županije prijavljeno je 14 projekata.  

U kategoriji tradicijska seljačka gospodarstva prijavljen je OPG Vukobratović s projektom RURALNA KUĆA ZA ODMOR – JEŽEVA KUĆICA. U ruralnoj kući za odmor gostima pruža smještaj u tradicijskoj ličkoj kući te na OPG-u uzgaja domaće životinje i druge poljoprivredne kulture i na takav način upotpunjuje ugostiteljsku ponudu.

U kategoriji a) tradicionalna ruralna domaćinstva prijavljen je Nevenka Rudelić s projektom KUĆA ZA ODMOR – ZERA RUST’KE. Zera Rust’ke je 200 godina stara kamena kuća, kompletno obnovljena 2017 godine u tradicionalnom ličkom stilu naravno sa svim pogodnostima modernih tehnologija. Sastoji se od dnevne sobe sa kuhinjom, spavaće sobe u prizemlju i sobe na katu namijenjene najmlađima. U odvojenoj prostoriji je prošireni dnevni boravak sa kaminom i krevetom na katu namijenjenom za popodnevni i večernji odmor. Posebnost je ljetna terasa, nekadašnji kamenolom, opremljen namještajem i hidromasažnim bazenom.

U kategoriji b) moderna ruralna domaćinstva prijavljen je SMOLJANAC d.o.o. s projektom Camping Plitvice, koji se smjestio se u neposrednoj blizini čarobnih slapova Plitvičkih jezera, jedinog hrvatskog nacionalnog parka na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Okružen zelenilom, svježim zrakom, umirujućim zvukovima i mirisima prirode, ponudit će vam mirnu oazu daleko od gradske gužve. Oazu u kojoj ćete u moderno uređenim mobilnim kućicama i opremljenim parcelama, uz vrhunsku uslugu i ljubazno osoblje pronaći odmor kakav vam je potreban, bilo da je to opuštanje u bazenu, zabava s mališanima, sportske aktivnosti na svježem zraku ili vrhunski gastronomski doživljaj.

U istoj kategoriji prijavljen je Plitvice Hills s projektom Guest House Plitvice Hills gdje gosti mogu provesti opuštajuće trenutke u jednoj od četiri deluxe sobe. Dvije dvokrevetne i dvije trokrevetne sobe potpuno su opremljene kako bi pružile udobnost i privatnost gostima za odmor iz snova. Od sadržaja nudi se korištenje vanjskog bazena ili jacuzzija s pogledom na planinu. Terasa za sunčanje na suncem okupanim ležaljkama. Poseban naglasak je na tradicionalnom domaćem doručku serviranom na bazi švedskog stola.

U kategoriji tradicijska (ruralna) gastronomija prijavljena je Pizzeria Ruspante s istoimenim projektom. Osim po lokaciji koja se nalazi pored Majerovog vrila, jednog od izvora rijeke Gacke u Sincu, pizzeria je specifična po tome što koristi lokalne namirnice obližnjih OPG-ova karakterističnih za ovo podneblje poput sira škripavca, pastrve, kobasica, čvaraka, slanine pa i janjetine. Ono što dodatno utječe na vrhunski okus pizze je činjenica da se prave od brašna mljevenog na vodenom mlinu u neposrednoj blizini pizzerie. Umak od rajčice i pesto genovese umak također rade sami. Uz pizze u ponudi su lazanje i palačinke. Priču o ovoj obiteljskoj pizzeri zaokružuje činjenica da se obitelj nakon nekoliko godina rada u Irskoj odlučila vratiti u rodni kraj i pokrenuti posao ni ne sluteći koliko će njihova priča promijeniti i turističku i ugostiteljsku ponudu kraja što potvrđuju i brojna priznanja.

U istoj kategoriji je prijavljena i Lička kuća s istoimenim projektom. Restoran Lička kuća egzistira od 1972.godine i gaji dugu tradiciju pripreme lokalnih specijaliteta temeljenih na namirnicama iz domaćeg uzgoja. Uređen kao inačica etno muzeja, restoran Lička kuća svojim ambijentom i gastronomskom ponudom autentično oživljava tradiciju ličkog kraja. U pripremi jela koriste se prehrambeni proizvodi lokalnog podrijetla i provjerene sljedivosti od obiteljske farme do stola. Sve namirnice i sastojci koje se koriste u proizvodnji jela lokalnog su podrijetla, od kojih je velika većina zaštićena oznakom regionalnog sustava kvalitete „Lika Quality“. Važno je naglasiti kako Lička kuća ima i vlastiti vrt u kojem zaposlenici uzgajaju određene povrtne kulture i svo začinsko bilje koje koriste u pripremi jela.

U kategoriji vinski turizam prijavljena je CISSA d.o.o. s projektom VINARIJA BOŠKINAC. Temeljna misija našeg vinskog podruma je očuvanje i briga oko autohtone sorte gegić. Uzevši plemke s tih starih trsova, podignut je vinograd i spašena autohtona sorta. Vino gegić naša je strast i opsesija. Žele svijetu predstaviti ono najbolje i jedinstveno sa otoka Paga, a to je gegić! U vinogradu se uzgajaju i crne sorte cabernet sauvignon i merlot te još dvije bijele chardonnay i sauvignon. Tako je nastao vinograd iz kojeg su nastala neka od najboljih hrvatskih vina, a u objektu s vinarijom nastavljena je obiteljska tradicija proizvodnje vina. Podrum Boškinac najpoznatiji je po kupaži cabernet sauvignon, merlot. Izuzetno smo ponosni na uspjehe koje to vino postiže na tržištu i privrženost brojnih ljubitelja vina i stručne javnosti u zemlji i svijetu. U podrumu se proizvodi još nekoliko bijelih etiketa maceriranih vina, bijelih kupaža kao i neke crne etikete i desertna vina. Preporučuje se da se u njihovu kvalitetu uvjerite kušanjem i dolaskom u vinariju.

U kategoriji craft turizam prijavljen je OPG Vlainić – Ivan Vlainić s projektom KUŠAONICA RAKIJE – STILANOVA LIKA. Obitelj Vlainić blizu stotinu godina uzgaja voće i proizvodi rakiju. Začetnik cijele priče je Ivica Vlainić-Stilan. Danas, stotinjak godina kasnije proizvod njegovog praunuka Drage zove se Stilanova Lika. Proizvode više vrsta rakija za koje su dobili brojne nagrade. Bave se i turizmom, u staroj ličkoj kući uredili su kušaonicu, a uskoro će u njoj biti i pravi stari lički stan iz Stilanovog doba.

U kategoriji aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru prijavljen je „AUTOMATICO” LIČKI OSIK, Sv. JOSIPA 1/B s projektom ADVENTURE PARK LIKOS koji je smješten svega 500 m od centra glavnog ličkog grada, a istodobno sakriven od urbane sredine. Prostire se na 30000 m2 i kroz njega protječe rijeka Novčica. Park je specijaliziran za organizaciju team building programa, dječji rođendana, školskih izleta, djevojačkih i momačkih zabava.

U kategoriji ruralno turistički projekti prijavljen je SPOMEN-DOM DR. ANTE STARČEVIĆ s istoimenim projektom. Razni edukativni sadržaji, a posebno kroz dokumentarni film Prošlost u sadašnjosti: Ante Starčević autora Vladimira Fučijaša u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Uz to, u ovoj kućici ćete vidjeti i izložbeni postav posvećen životu i djelu dr. Ante Starčevića. U spomenutoj kući, danas Spomen domu, Ante Starčević se rodio 23. svibnja 1823., a školu je polazio u Klancu i Smiljanu, sve do preseljenja u Zagreb. Koliko god se visoko vinuo u politički život tadašnje Hrvatske, nikad nije zaboravio svoje korijene i uvijek je podsjećao ljude da se naviknu na njegov govor, ponašanje i uvjerenja, jer je on prije svega sin hrvatske Like.

U istoj kategoriji prijavljena je Javna ustanova PARK PRIRODE VELEBIT s projektom Centar izvrsnosti Cerovačke špilje. Cerovačke špilje smještene na južnom dijelu Parka prirode Velebit, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa preko 7 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je 700 m Donje i Gornje špilje. Špilje obiluju brojnim arheološkim nalazima, te su također jedno od najvećih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Zbog jedinstvene prirodne ljepote i brojnih nalaza iz prošlosti, ove špilje su 1961. godine zaštićene kao geomorfološki spomenik prirode. Realizacijom projekta Centar izvrsnosti Cerovačke špilje stvorila se suvremena, inovativna i integrirana posjetiteljska destinacija temeljena na vrijednostima održivog upravljanja prirodnom baštinom. Izgradnjom posjetiteljske infrastrukture, razvojem sadržaja, te provedbom, edukativnih i stručnih speleoloških programa za posjetitelje stvara se osnova odgovornog i dugoročnog upravljanja kompleksom Cerovačkih špilja.

U istoj kategoriji prijavljena je Turistička zajednica Grada Otočca s projektom Brošura s dušom i redizajnirana web stranica – nov i moderan identitet TZG Otočca. Ideja brošure s dušom je na 36 stranica predstaviti ljepote Otočca riječima mještanina. U njoj se nalazi karta s istaknutim najvažnijim lokacijama, rubrike povijest i tradicija, Gacka, životinjski svijet, outdoor, gastro dio te događanja. Rubrika „Jeste li znali“ doprinosi dinamičnosti teksta, a dodani su i lokalni izrazi poput “medote” i “plav”. Tiskana je na hrv. i eng. jeziku u A5 formatu, a na web stranici nalazi se i el. verzija. Redizajnirana web stranica je optimizirana za mobilne uređaje te prati potrebe današnjih posjetitelja. Mogu se pronaći rubrike o povijesti, znamenitostima, gastronomiji, aktivnostima, smještaju i lokalitetima u blizini Otočca, novostima i događanjima, a posebno su privlačne zanimljivosti o Otočcu koje možda niste znali ili Top 5 Instagram lokacija. 

U kategoriji projekti/nositelji zaštićenih i ostalih marketinških oznaka prijavljena je AJDA LAVANDA s istoimenim projektom. U selu Mutilić u Lici, 40-ak km južno od Nacionalnog parka Plitvička jezera, Melanie Ajduković u sklopu obrta Ajda bavi se uzgojem lavande i proizvodnjom nakita.2016. godine otišli su u Provansu upotpuniti znanje o lavandi. Iste godine zasadili su prvih 2.000 sadnica prave lavande angustifolie i dokupili još zemlje. Sljedeće godine zasadili su novih 5.000 sadnica pa onda još 2.500. “Poljoprivredu smo upisali u obrt i krenuli u posao, no još uvijek samo s motikama, bez mehanizacije. Od prvog ulja koje smo destilirali iz usluge započeli smo i proizvodnju sapuna, svijeća, soli za kupanje, a imamo u planu još novih proizvoda“.

U istoj kategoriji je prijavljena TURISTIČKA ZAJEDNICA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE s projektom LIČKI KRUMPIR. Lički krumpir je registriran i zaštićen na zajedničkom tržištu EU, gdje je dobio oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla u rujnu 2015. godine. Okus Ličkog krumpira je specifičan – brašnast, odnosno prhak upravo radi većeg postotka suhe tvari koji je, zbog specifične klime područja Like još izraženiji, te čini Lički krumpir posebnijim u odnosu na krumpire proizvedene u drugim područjima. Zaštita proizvoda Lički krumpir temelji se na njegovoj kvaliteti koja proizlazi iz specifičnosti uzgojnog područja i na njegovom ugledu vezanom uz dugu tradiciju uzgoja. Proizvodnja Ličkog krumpira obuhvaća zemljopisno područje Like.

Ruralni turizam važan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ po jedanaesti put dodjeljuje nagrade onim najboljima, a ove godine za nju se natječe čak 197 prijavitelja u osam kategorija. 

Hvala vam na medijskom praćenju i podršci. 

Srdačan pozdrav!

PREDSJEDNICA

mr.sc. DIJANA KATICA, dr.med.vet.

Najbolje iz Like / Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“