22. listopada 2024.

Martina Tomaić: „Nije uvijek sve onako kako se čini“

Samozatajna djevojka iz Lipovlja, Martina Tomaić, predstavila se na Večeri sjećanja održanoj 17. 11. 2023. godine u Švici s pričom iz srednjoškolskih dana „Nije uvijek sve onako kako se čini“. Njena priča uvrštena je u zbirku kratkih priča pod naslovom ,,Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca“ koju je izdalo Ministarstvo hrvatskih branitelja 2022. godine.

Martina Tomaić, rođena je 2003. godine. Osnovnu školu pohađala je u Švici, a srednju školu završila je u Otočcu i stekla zvanje šumarskog tehničara. Daljnje školovanje nastavila je u Rijeci. Bavi se crtanjem i slikanjem još od ranog djetinjstva, a sklonost i interes za pisanje probudio se tijekom srednje škole kada se odvažila i sudjelovala sa svojim pričama na nekoliko literarnih natječaja. Njena priča „Nije uvijek sve onako kako se čini“ uvrštena je u zbirku kratkih priča pod naslovom ,,Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca“.

Kako je nastala priča ispričala mi je Martina tijekom druženja: Priča govori o dva prijatelja, Josipu i Ivanu, koji se upoznaju nažalost u ratom okupiranom Vukovaru 1991. godine. Rat je spojio njihove živote. Siroti Josip poginuo je braneći svoju domovinu, ostavio je iza sebe obitelj i svog novog prijatelja. Ivan je preživio rat, unatoč ranjavanju, trajnom invaliditetu i psihičkim smetnjama živi u Rijeci mirnim životom, sa suprugom i dva sinčića. Likovi i događaj su dio moje mašte, a priča osim domoljubne tematike nosi antiratnu poruku koju sam htjela podijeliti sa čitateljima. Osobno smatram suviše primitivnim vođenje nepotrebnih polemika oko rata jer, ruku na srce, da na svijetu ima manje mržnje svijet bi bio puno ljepše mjesto, i upravo zato NEKA SE NIKADA NE PONOVI.

Martina povremeno piše i pjesme pa je podijelila samom pjesmu koju je napisala početkom studenog ove godine. Osim o domoljublju piše još i o ljubavi, mladosti i životu. 

Drago mi je bilo upoznati mladu i vedru, vrlo smirenu djevojku koja živi svoje snove i ostvaruje svoje ciljeve, voli riječi i opušta se pišući. Vjerujemo da će još koji put vraćajući se u svoje Lipovlje podijeliti s nama neku svoju novu priču ili pjesmu.

Gledam kroz prozor kako kiša pere ulicu i čitam Martininu priču. Između vrtloga emotivnih dana prošlog tjedna i današnje uljuljkane stvarnosti, duboko u meni odzvanja naslov njene priče …„Nije uvijek sve onako kako se čini!“

Nada Rogić, 21. studeni 2023. godine

VUKOVARE

Vukovare, gradu hrabrosti i ponosa,

gdje se srca hrabrih junaka nose.

tvoje lice knjiga je povijesna,

Sjećanje na tebe puno je prkosa.

 

Tvoji zidovi svjedoče o patnji,

ali i o snazi i hrabrosti ljudi.

U tvojim ulicama teče radost,

Jer zajedništvo se ponovo budi.

 

Vukovare, neka tvoja snaga sija,

uspomene na tebe neka nikada ne blijede

i neka tvoja priča zauvijek živi,

Jer za tvoju nesreću drugi su krivi.

 

Vukovare, tvoja ljubav nikada ne nestaje

U srcima ljudi zauvijek ćeš biti.

Neka tvoja snaga nikada ne prestaje,

Ponos svoj pred nikim nemoj kriti.

 

Martina Tomaić

Lipovlje, 7.11.2023.godine

 

https://skalinadablog.wordpress.com/

Najbolje iz Like