22. listopada 2024.

FOTO Ličko-senjski župan Ernest Petry sudjelovao na obilježavanju 32. godišnjice osnutka 71.bojne Vojne policije u Gospiću

U Gospiću je danas svečano obilježena 32. godišnjica osnutka 71. bojne Vojne policije. Ovaj važan događaj, uz Udruge proizašle iz Domovinskog rata, okupio je brojne sudionike, među kojima su se istaknule osobe kao što su župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, General pukovnik u miru Mate Laušić, gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević.

Svečanost je počela ispred spomen-obilježja posvećenog svim poginulima u Domovinskom ratu u središtu grada Gospića, gdje su sudionici položili vijence i zapalili svijeće u znak sjećanja na hrabre vojne policajce koji su dali svoje živote za slobodu Republike Hrvatske. Svijeće su također zapaljene i kod spomen biste prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Nakon toga, otkrivena je svečana ploča s nazivom ulice “Ulica 71. bojne Vojne policije” na križanju Budačke ulice i spojne ceste za A-1. Ova gesta ima poseban značaj jer ističe važnost i doprinos ove postrojbe u obrani grada Gospića i Like tijekom oslobodilačkih akcija.

U svom emotivnom obraćanju, General pukovnik Mate Laušić izrazio je svoj ponos i čast što je bio pozvan da sudjeluje u obilježavanju osnutka 71. bojne Vojne policije. Istaknuo je pijetet prema svim suborcima koji su položili svoje živote u Domovinskom ratu te naglasio veliku ulogu ove postrojbe u obrani grada Gospića i Like tijekom oslobodilačkih akcija. Na kraju svog govora još jednom se zahvalio svima i poručio: “Budite ponosni na našu prošlost i imajte vjeru u našu budućnost.”

Ličko-senjski župan Ernest Petry obratio se kratko novinarima i u svojoj izjavi istaknuo iznimnu važnost odavanja pijeteta kako cijeloj bojni koja je djelovala kao ratna postrojba, tako posebno i svim hrabrim poginulim policajcima koji su hrabro djelovali u obrani Gospića i cijele Like. Njegove riječi prenose duboko poštovanje prema hrabrosti i žrtvi vojnih policajaca, ističući njihovu neizmjernu ulogu u zaštiti slobode i sigurnosti naše domovine. Župan Petry naglasio je i važnost očuvanja uspomene na njihovu hrabrost i podsjetio nas da cijenimo njihovu neizmjernu žrtvu koju su podnijeli u službi cijele Republike Hrvatske.

Ova svečanost pružila je priliku da se prisjetimo hrabrosti i žrtve vojnih policajaca koji su se borili za slobodu Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Obitelji poginulih vojnih policajaca, kolege vojni policajci – bivši i sadašnji, kao i šira javnost, okupili su se kako bi odali počast tim hrabrim muškarcima i ženama koji su se hrabro borili za našu slobodu.

Najbolje iz Like