22. listopada 2024.

Cerovačke špilje – 110 godina od otkrića

Subota, 28. listopada 2023. godine, će biti poseban dan za poznate Cerovačke špilje koje će obilježiti 110 godina od svog otkrića. Ove impresivne prirodne ljepote, otkrivene su u listopadu 1913. godine prilikom radova na Ličkoj pruzi. Povijesni trenutak otkrića predvodio je inženjer Nikola Turkalj koji je tijekom radova na južnom Velebitu, u masivu Crnopca, otkrio kompleks Cerovačkih špilja.

Park prirode Velebit poziva sve ljubitelje prirode da se pridruže proslavi i razgledu Donje i Gornje špilje, te da posjete izložbu posvećenu Nikoli Turkalju. Također, posjetitelji će imati priliku iskusiti lokalne proizvode OPG-ova u Centru izvrsnosti Cerovačke špilje. Važno je napomenuti da je temperatura u špiljama konstantnih 7 stupnjeva, stoga je preporučljivo obući se toplije.

No, to nije sve! Od 19. listopada 2023. godine, na blagajnama Zagreb Glavnog kolodvora možete kupiti povratnu kartu po cijeni od 35EUR. Cijena uključuje prijevoz vlakom, autobusom do Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, kao i obilazak Donje i Gornje špilje. Također, posjetitelji će imati priliku posjetiti izložbu o Nikoli Turkalju te uživati u ukusnom ručku.

Ova proslava 110. godišnjice otkrića Cerovačkih špilja pruža sjajnu priliku za upoznavanje s ovim prirodnim draguljem i dubljim razumijevanjem bogate povijesti koja ga okružuje. Stoga, ne propustite priliku posjetiti Cerovačke špilje i doživjeti nevjerojatnu ljepotu koju priroda ima da ponudi.

Najbolje iz Like / Foto: Crowanderers