22. listopada 2024.

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Grbava, kamena kralježnica koja spaja kontinentalnu Hrvatsku i vjetrovitu obalu, Velebit je suma mnogobrojnih i raznolikih krških oblika, čineći ga jednim od najzanimljivijih takvih područja na svijetu. Nacionalni Park Sjeverni Velebit ne treba posebne najave. Svaki hrvatski planinar i pustolov barem je jednom istraživao njegove brojne vrhove i udubine, kao i netaknutu prirodu između njih. Svaki potez u ovom planinskom lancu dolazi uz porciju zadivljujućih pogleda.

Čini se da priroda i čovjek ovdje žive u simbiozi. Tragovi ljudske prisutnosti brojni su suhozidi, poneki planinski dom i obilježja na stazama, ali i održavani travnjaci kroz koje se protežu starinski pastirski puteljci. Svojim djelovanjem otvorio je vrata novim vrstama koje inače ne bi uspjele. One prave društvo i više no bogatoj flori i fauni Sjevernog Velebita. Osamdeset posto parka prekrivaju šume te polako gutaju travnjake koje je čovjek davno raskrčio. 

Uz mnoge planinare i posjetioce, Velebitom lutaju i zaštitna lica Like — medvjed, vuk i ris. Kao i ljudi, ostavljaju svoje otiske na šupljem kršu, koji skriva duboke jame. Jedna od njih Lukina je jama, svojevremeno jedna od najdubljih na svijetu. Područje posebno bogato ovim zanimljivim speleološkim obilježjima su strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi. Oni čuvaju podzemni svijet, nenaviknut na posjetitelje pa čak ni sunčevo svjetlo, neke od posljednjih dinarskih endema.

Posjetitelji će se složiti da je gotovo očekivano naletjeti na pokoju vilu kako se igra u dolinama ili sunča na škrapama. Jedini način da se zapravo upozna ovu impozantnu planinu je pješačenje i penjanje na njene brojne uspone; Veliki Zavižan – najviši vrh Sjevernog Velebita, Zavižanski Pivčevac, Zavižanska kosa, Balinovac, Vučjak. Zakriljeni velebitskim vrhovima su planinarski dom s legendarnom meteorološkom postajom Zavižan, kao i Velebitski botanički vrt

Najpoznatija staza je 57 kilometara duga Premužićeva staza, od kojih je 17 kilometara u NP Sjeverni Velebit. Neizostavno je  iskustvo za sve posjetitelje koji istinski žele iskusiti divlju ljepotu Velebita. Planinari početnici koji još bruse svoje vještine i ne znaju odakle početi mogu krenuti i od Kružne staze. Krajnje odredište joj je Zavižan, a putem su raspoređene i info ploče koje pričaju o ovom impresivnom okolišu. S te visine, svaki pogled garantirano je nezaboravan.

Najbolje iz Like