22. listopada 2024.

Ličke rijeke

Možda više nego igdje u Hrvatskoj, ljudi u Lici su se okupljali uz rijeke. Sebični krš uvijek je uzimao više vode nego što ju je davao, pretvarajući izvor života u oskudno dobro. Ličani su preživljavali zbog rijeke, gradeći živote oko njenog toka. Ličke rijeke pretežno su ponornice, hladne i čiste.

Najpoznatija u mnoštvu je Gacka, bogata ribom i relativno sporog toka koji se proteže Gackim poljem. Majerovo vrelo speleološki se ističe od ostalih po broju podvodnih prolaza i kanala, koji su znanstvenicima i dalje misterij. Rijeka Lika druga je najveća ponornica u Europi, s izvorom u podnožju Velebita. Njen tok vodi je kroz Ličko polje. Brana joj priječi put kraj potopljenog sela Kruščica, na čijem mjestu danas leži istoimeno jezero. Tok Like reže vrtoglave klisure i litice, ravnajući ih u plodnu obalu. Manje poznate rijeke koje izviru u Lici su Otuča, Krbava i Korenica. 

Ličke rijeke vrve podvodnim životom, naročito kalifornijskim pastrvama, koje su postale specijalitet regije, osobito kad su svježe ulovljene i zatim pečene. Vrsni sportski ribolovci i ribari koji se samo žele opustiti uz omiljeni hobi bit će i više nego zadovoljni mnoštvom lokacija bogatih ribom.

Uz sveprisutnu pastrvu, tu su i štuke i somovi. Temperatura vode se čak ni za ljetnih mjeseci ne penje iznad 11 stupnjeva, što ih može činiti neprivlačnima za kupanje. Prohladna temperatura ne odbija avanturiste i lovce za adrenalinom, sva veća mjesta nude iznajmljivanje kanua i splavova za jurenje rijekama.

Posebno su popularni kanui s prozirnim dnom, služeći kao prozor u podvodni svijet. Odmaranje na obali zasigurno je spokojniji način za provođenje dana uz ove neukrotive rijeke, ali baciti se u milost sile koja je milijunima godina oblikovala ovaj kraj nezamjenjivo je iskustvo.

Najbolje iz Like