22. listopada 2024.

GOSPIĆ Izložba fotografija Goran Pavelić – Pipo

Goran Pavelić – Pipo široj javnosti najpoznatiji kao kroničar grada Zagreba 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Svojim aparatom bilježi koncerte i svakodnevicu zagrebačkog života. Najveći dio fotografija nastao je na kultnom okupljalištu mladih između kafića Zvečka, kazališne kavane Kavkaz i buffeta Blato, a čitavo je područje popularno nosilo naziv “Duhanski put”. Motivi su mu najčešće prijatelji, ekipa s kojom se družio, a mnogi od tih mladih ljudi postali su poznati – glazbenici, sportaši, glumci, pisci…

Fonoteka sadrži impresivnih, preko 15.000 negativa i gotovo da nema teksta, monografijom filma koji se bavi fenomenom Novog vala, djelovanja omladinskog časopisa Polet ili spominjanja događanja u kulturnom životu vezanog za ovaj period, a da nije popraćen barem nekom Goranovom fotografijom.

Goran često boravi u Gospiću za koji je vezan preko obitelji (otac rođen u Gospiću) i prijatelja. Za vrijeme tih boravaka s jednakom strašću bilježi kulturni i svakodnevni život u svom “dugom gradu” ali je ovaj dio bogate arhive, nažalost, nedovoljno prezentiran javnosti.

Svojom prvom izložbom fotografija u Gospiću pod nazivom “Gospić: fragmenti 1976. – 1987.” Pipo se predstavlja s 24 crno-bijele fotografije na kojima dočarava urbani život iz ovog razdoblja. I na ovim fotografijama, kao i na zagrebačkom opusu, ostaje vjeran stilu life-fotografije. Mali je to ali odličan izbor u kojem možemo vidjeti zabilježene posve su banalne i svakodnevne životne situacije vrlo često prikazane s određenom dozom humora, ali i odlične portrete. Dokumentarno je najzanimljiviji set nekoliko fotografija iz Kina “Jedinstvo” (danas Kino Korzo) koji nas podsjeća da je Gospić imao razvijenu nezavisnu kulturnu scenu koja je u stopu pratila tadašnja najnovija zagrebačka zbivanja. Najbolji primjer je fotografija “Azra u Kinu Jedinstvo”. Na fotografiji je prva postava grupe Azra u Gospiću u listopadu 1978. Koncert je održan odmah nakon zagrebačkog koncerta, a bio je dio prve turneje Azre u organizaciji omladinskog lista Polet.

Fotoaparatom je zabilježio mnoge trenutke, a ti trenuci pričaju priču o događajima i mjestima ili kako Pipo kaže: “Svatko ima svoju istinu o tom mjestu u tom vremenu, a ovo je moja.”

Najbolje iz Like