22. listopada 2024.

Lički škripavac

Lički sir škripavac je tradicionalni sir s područja Like koji ima karakterističan zvuk škripanja prilikom jedenja. Ovaj sir dobiva se od kravljeg mlijeka te ima posebnu aromu i teksturu. Karakterističan zvuk škripanja dolazi od hrskave teksture sira koja se osjeti prilikom jedenja. Ovaj sir se često koristi kao dodatak jelima ili kao samostalni zalogaj.

Lički škripavac je jedan od najpoznatijih autohtonih sireva u Hrvatskoj, a od 14. prosinca 2021. godine, prema provedbenoj Uredbi Europske komisije (EU 2021/2270), upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Ovo prestižno priznanje stavlja Lički škripavac rame uz rame s drugim poznatim delicijama poput Ličke janjetine i Ličkog krumpira. Ukupno, na području Republike Hrvatske postoji oko 15 proizvoda koji nose zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.

Zaštita zemljopisnog podrijetla ne štiti samo proizvođače ovog autohtonog sira, već i krajnje potrošače. Zahvaljujući tome, potrošači mogu biti sigurni u podrijetlo i kvalitetu Ličkog škripavca.

Osim što je izuzetno omiljen i specifičan sir, ističe se i svojim obiljem hranjivih tvari. Mlijeko samo po sebi predstavlja potpuno prirodnu i sveobuhvatnu hranu. Sadrži proteine, mliječne masti, laktozu te obilje minerala i vitamina. Svi ovi sastojci su ključni za normalno funkcioniranje organizma. Kada se mlijeko pretvori u sir, određeni sastojci se koncentriraju, čime sir postaje još hranjiviji proizvod.

Ako ste ljubitelj sireva, Lički sir škripavac definitivno trebate probati zbog svoje jedinstvene teksture, okusa i tradicionalne pripreme.

Najbolje iz Like / Foto: pexels.com