22. listopada 2024.

Dan osnutka Ličko-senjske županije

Na današnji dan, 23. svibnja, Ličko-senjska županija, osim dana rođenja Ante Starčevića slavi svoj dan!

Kao najveća županija u RH, koja se prostire na čak 5 350 50 km² i obuhvaća 9,46 % teritorija Hrvatske, mjesto je koje povezuje sjever i jug Hrvatske, te je lička magistrala mnogima omiljeni put do mora.

Geografski položaj

Ličko-senjska županija smještena je između Primorsko-goranske županije na sjeverozapadu, Karlovačke  županije  na  sjeveru, Zadarske županije na jugu i  jugoistoku te Bosne i Hercegovine na istoku. Ima središnji geografski  položaj i važno spojno značenje unutar prostora Lijepe naše.

Njezin teritorij obuhvaća veći dio planine Velebit, njegovo Senjsko-Karlobaško priobalje, sjeverozapadni dio najbližeg otoka Paga, planinski lanac Kapelu koji nas dijeli s Gorskim Kotarom, te Ličku Plješevicu koja je ujedno i granica sa susjednom BiH.

U njoj možemo pronaći 4 grada:

Gospić, ujedno i glavni grad županije

Novalja

Otočac

Senj

I 8 općina:

Brinje

Donji Lapac

Karlobag

Lovinac

Perušić

Plitvička jezera (sjedište Korenica)

Udbina

Vrhovine

Ako pogledamo udaljenost ostalih većih gradova RH i glavnog grada županije Gospića ( Gospić-Osijek 457 km, Gospić-Zagreb 200 km, Gospić-Rijeka 155 km, Gospić-Split 225km) možemo zaključiti kako je Lika važno geoprometno križište.

Može se pohvaliti i brojem i raznovrsnošću zaštićenih prirodnih objekata i lokaliteta, u koje spadaju  Nacionalni park „Plitvička jezera“, Nacionalni park „Paklenica“ i Nacionalni park „Sjeverni Velebit“ te „Park prirode Velebit“.

Zastava i grb

Kada govorimo obilježjima županije možemo primijetiti da zastavu Ličko-senjske krase dvije boje: bijela i plava, jer u pravilu županija za izradu zastave koristi dvije boje, za razliku od grada i općine koji za izradu zastave koriste jednu boju. Omjer zastave je 1:2. a u sredini zastave na sjecištu dijagonala nalazi se grb Županije, smješten na bijeloj podlozi, a rubovi su mu zlatne boje. Iznad i ispod grba preko cijele dužine zastave protežu se dvije plave trake, jednako udaljene od grba koji je u obliku štita. U trokutastom (srcolikom) štitu na plavom polju je zlatni cvijet velebitske degenije (degenia velebitica) koji se sastoji od četiri ovalne, na vrhu blago zaoštrene latice, unutar kojih se nalaze četiri prašnika, a na stabljici se nalaze dva oštra duguljasta listića.

Društvene djelatnosti

Na području županije možemo pronaći 7 dječjih vrtića s 4 područna vrtića kojima su osnivači Gradovi i Općine, 15 osnovnih škola s područnim školama, 5 srednjih škola i  3 učenička doma. U Ličko-senjskoj županiji djeluje Veleučilište „Nikola Tesla“ u Gospiću sa smjerovima Stručni studij ekonomije i poduzetništva i Stručni studij cestovnog prometa, a u Otočcu Upravni studij. Također postoji i Odsjek za učiteljski studij u Gospiću (Sveučilište Zadar) koje osim redovnog učiteljskog studija ima i izvanredni studij za odgojitelje predškolskog odgoja.

Kada govorimo o zdravstvu na području županije imamo jednu bolnicu u Gospiću, pet domova zdravlja te jedan dom za starije osobe koji djeluje na više lokacija.

Ovo područje može se pohvaliti brojim prirodnim ljepotama i mnogim hvale vrijednim gospodarskim djelatnostima, a kako je nemoguće sve nabrojiti i spomenuti u jednom tekstu, zavirite u naš portal i saznajte mnogo zanimljivih priča iz Like.

Najbolje iz Like

Odgovori