22. listopada 2024.

 Nebrušeni biseri turizma u Lici, iliti mjesta koja sama pričaju najljepše priče

Kada kažemo turizam u Hrvatskoj, svima je prva asocijacija predivna Jadranska obala koja je zadnjih godina postala popularna destinacija mnogima. No, Lijepa naša bogata je mnogim prirodnim ljepotama, a neke od njih krase i našu predivnu Liku. Iako je prati veliki trend iseljavanja, mnogi nakon svjetske korona krize i potresa jednostavno žele „pobjeći“ u mirnije krajeve koji nude odmor za dušu i bijeg od užurbane svakodnevice. Od očuvane prirode, bistre vode i ruralnog ambijenta imat ćete osjećaj kao da ste došli na mjesto na kojem je vrijeme jednostavno stalo, stoga vam predstavljamo top pet destinacija koje su pokazatelj koliko priroda doista može biti čarobna.

1. NP Plitvička jezera

Mjesto je to koje se ubraja među najljepše znamenitosti u Europi i svijetu, a smješteno je u planinskom području Like. Iako ga većinom krasi šuma, te nešto malo travnjaka, ono što brojne posjetitelje ostavlja bez daha upravo je 16 jezera međusobno povezanih brojnim vodopadima. Zbog svoje neprocjenjive vrijednosti obara rekorde posjećenosti kroz cijelu godinu, bilo da je želite posjetiti zimi kada ćete se osjećati kao da ste ušli u pravo ledeno kraljevstvo, ili se pak odlučite na čarobnu ljetnu idilu.

2. NP Sjeverni Velebit

Teško je opisati u par riječi ovu prirodnu granicu koja dijeli mediteransku i kontinentalnu Hrvatsku. Jednostavno trebate doći, popeti se jednom od mnogih planinarskih staza i uživati u mjestu koje vam s jedne strane pruža izvanredan pogled na brojne otoke naše obale, a s druge mističnu i očuvanu divljinu koja krije mnoge neispričane priče.

3. Baraćeve spilje

Udaljeno svega 20-ak kilometara od Plitvičkih jezera krije se hrvatsko podzemlje koje skriva niz fantastičnih lokacija. Radi se o zaštićenom području koje je prepuno fosilnih ostataka i endemske faune, čiji obilazak traje oko sat vremena, a prolazi se osvijetljenim putem između velebnih siga i doznaje o tisućljetnom nastajanju špilje, geološkoj građi i vrijednim arheološkim nalazima.

4. Vrila Gacke

Zavirite u čari netaknute prirode puno prekrasnih izvora, koje vas vraća par desetljeća u prošlost gdje možete doživjeti proces proizvodnje na mlinicama koje su nekada proizvodile brašno. Ali to nije sve što ovo čarobno mjesto nudi. Od prelijepe rijeke  uz koju možete šetati i voziti bicikl, fotografirati prirodu, vodene ptice i loviti ribu, ovo područje je bogato biljnim i životinjskim svijetom, gustim zelenim šumama, nepreglednim pašnjacima i najljepšim livadama na svijetu pa ne čudi da je omiljeno među izletnicima.

5. Kuterevo

Ličko šumovito pitoreskno selo u udolini mjesto je koje krije mnoge tajne, ali i zanimljive „ljubimce“. Iako vrlo malo, selo Kuterevo poznato je zbog jedinstvenog utočišta za medvjede koje je osnovano 2002. godine. Utočište pruža sklonište medvjedima, pogotovo mladunčadi koje je ostavljeno ili koje je izgubilo svoje roditelje. Osim što pruža sklonište medvjedima, utočište Kuterevo promiče i educira ljude o zaštiti prirode, medvjeđeg staništa, šuma, očuvanju lokalnih tradicija planinske zajednice i življenja u skladu s prirodom.

Najbolje iz Like