22. listopada 2024.

Kako su naše bake i djedovi dočekivali Uskrs

Mnogi danas navikli su na raskošne blagdane, sa brojnim raznovrsnim jelima i kolačima i svakako neizostavnim poklonima, te nametanjima tko će imati i dobiti više. No, nije oduvijek bilo tako. Naše bake i djedovi doista su držali do blagdana i veselili se njima.

A cijela priča oko Uskrsa u Lici počinje Cvjetnicom. Tada su djeca, na uranak, žurila ubrati najljepše cvijeće u kojem bi se kasnije svi ukućani umivali, a vjerovalo se da upravo to daje ljepotu i mladolik izgled, pogotovo curama za udaju. Kasnije se cijela obitelj okupila i zajedno su nosili grančice na blagoslov koje bi kroz godinu njihove kuće čuvale od raznim nedaća.

Zatim slijedi Veliki tjedan. Tada svi teški radovi staju i kuća i staja spremaju se kako bi se dostojanstveno dočekao Uskrs. Nije tada bilo svih ukrasa kao danas već su se kuće uređivale ručnim radovima i najljepšim šarenicama. Za raznovrsne tehnike bojanja jaja sa šljokicama i današnjim bojama nije se znalo, već su jaja krasile razne crte izvedene voskom i neravne linije preslikanih listova raznih proljetnih cvjetova prethodno skuhanih u lukovinama. 

Kada se sve spremi priprema se najljepša košarica za blagoslov, koju krasi najukusnija hrana, a čar joj je davao vezeni štirkani tavijol. Poslije blagoslova i mise mnoštvo naroda skupljalo se oko crkve na druženju uz pjesme i kolo, nakon čega je svatko pošao svojim kućama na zajednički ručak praćen molitvom i blagostanjem. 

Ljudi su tada bili sretni i sa skromno pripremljenim stolom, već je sva čar bila u zajedništvu.

Želimo Vam svima, u ovim teškim vremenima, upravo to-mnoštvo zajedništva i sklada koje prati neizmjerno veselje.

Najbolje iz Like