22. listopada 2024.

Što je Cvjetnica i što njom obilježavamo?

Cvjetnica je nedjelja prije Uskrsa i njom započinje Veliki tjedan, a službeno se naziva Nedjelja palmi o muci Gospodnjoj (Dominica in palmis de Passione Domini) čime se povezuju Kristova kraljevska pobjeda i navještaj Muke.

Može se reći da je bila “početak kraja” Isusova djelovanja na zemlji, a spominje se u sva četiri Evanđelja (Mateju 21, 1-11Marku 11, 1-11Luki 19, 28-44 i Ivanu 12, 12-19.)

Toga dana, dok su Isus i njegovi učenici putovali prema Jeruzalemu, Isus je poslao dvojicu učenika da pronađu magarca. Kada su se vratili s magarcem , stavili su haljine na Isusa, a zatim je on na magarcu odjahao u Jeruzalem. Kada je ulazio u grad, okupilo se mnoštvo, raširivši haljine i palmine grane po putu što je tada bio uobičajeni način poštovanja osobe, slično postavljanju crvenog tepiha danas. 

Hrvatski običaji

Običaji na Cvjetnicu započinju ranim jutrom i to branjem proljetnog cvijeća u kojem su se zatim ukućani umivali. Simbolika cvijeća je velika, a poglavito u vodi. Jedna od poruka koji ovaj običaj nosi sa sobom jest da valja oprati dušu u anđeoskoj vodi i cvijeću, te slaviti Uskrs. Čovjek je cvijet što cvate na ovoj zemlji, ali mu je korijen u vječnosti. Pripazimo da ovdje posve ne ocvatemo, pazimo da nam se ovdje ne osuši korijen zauvijek.

Nakon umivanja na misu se nose grančice na blagoslov. Obično se radi o grančicamamasline, ali mogu biti i grančice drijena, lijeske, bršljana i sl. Poslije mise grančica se nosi kući, gdje se čuva tijekom godine zataknuta za pojedine predmete, primjerice okvir svete slike, prozor ili ogledalo, a zatiče se i u staju kao zaštita stoke. Osim zaštite kuće i ukućana te stoke, vjeruje se da grančica može štititi i od nevremena i tuče.

Najbolje iz Like