22. listopada 2024.

OVE GODINE ZA DAN ŽENA ODABERITE CVIJET KOJI ĆE GOVORITI UMJESTO VAS

Uskoro se bliži Međunarodni dan žena, ili kako ga neki zovu 8. mart. Dan je to kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola, ali i njihova nježnost, jedinstvenost i snaga. 

Povijesni značaj

Vratiti ćemo vas u davnu 1857. g. kada su zaposlenice u industriji odjeće i tekstila na 8. ožujka protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Protesti na 8.ožujka događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Danas se u nekim državama Međunarodni dan žena svrstava pod neradni dan, dok u nekim državama poput naše nije državni praznik, ali se neslužbeno obilježava.

Želite se nekome zahvaliti, nekoga osvojiti ili ga cvijećem zamoliti za oprost?

Nepisano je pravilo da se na Dan žena, ženama poklanja cvijeće, i iako se nekada poklanjao crveni karanfil, danas su vodeće i najtraženije upravo-ruže. No, vjerujem da samo rijetki od Vas znaju da svaki cvijet šalje određenu poruku, a na vama je da izaberete pravi koji će iskazati vaše emocije i pokazati suprotnoj strani koliko vam je stalo. Kako biste i vi odabrali pravi cvijet koji će popratiti vaše osjećaje, u daljnjem tekstu objasniti ćemo značenje najčešće biranih cvjetova  Cvjećarnice „Luna

RUŽE

Najčešće birani klasik su upravo ruže, kako za Valentinovo tako i za Dan žena, no svaka boja skriva svoju priču. Crvena ruža s trnjem simbol je strasti i romantične ljubavi, dok ruža bez trnja označava ljubav na prvi pogled i takva se nikad ne kupuje majci, sestri, tetki ili starijoj susjedi. Ako želite pokazati nekome da mu se divite odaberite nježno ružičastu, dok čista ružičasta simbolizira nešto manje ljubavi, a narančasta želju i strast.  Bijela ruža simbol je čistoće, nevinosti i vrline, a žuta ruža prijateljstva (iako je u viktorijansko dobar označavala ljubomoru ili nevjeru).

KARANFILI

Kao što je spomenuto, nekad obavezni cvijet za Dan žena, crveni karanfil polagano se vraća u modu, kao poklon kolegicama i prijateljicama, a simbolizira odanost, prosperitet i bogatstvo. Ako se pak odlučite za ružičastu boju karanfila uz simboliku odanosti, poruka koju šalju je „nikada te neću zaboraviti“. Uz sve navedeno ovaj cvijet također upućuje na požudu.

VJESNICI PROLJEĆA

Također odličan izbor su i vjesnici proljeća koje najčešće žene poklanjaju ženama, a mi smo za vas izdvojili neke od najposebnijih.

Tulipani simboliziraju ženski ponos i slavu u borbi za svoja prava. Ako govorimo o crvenom tulipanu- on se najčešće vezuje za ljubav, dok je žuti za beznadnu i neuzvraćenu ljubav. Ružičasti označava brižnost, za dostojanstvo biramo dostojanstvo, a bijeli za praštanje.

Zumbuli su simbol za vjernost i nepokolebivost, iako mogu simbolizirati i igru. Ako su plave boje znak su neprekidnosti.

Kada suncokret muškarci ženama poklone upravo na ovaj dan, žele im poručiti da im je ona centar svijeta.

Orhideje također spadaju u najprodavanije cvijeće za Dan žena, a obično ih poklanjaju muškarci koji dami žele pokazati koliko je jedinstvena i posebna. Bijele se orhideje poklanjaju elegantnijim i starijim damama, ali i majkama i bakama.

BUKET JE ISTO DOBRA OPCIJA

Ako niste sigurni koje je cvijeće idealno za osobu kojoj ga želite pokloniti, ili pak ne znate koje je njeno omiljeno cvijeće najsigurniji izbor je upravo buket koji je idealna kombinacija nekoliko vrsta cvjetova. U cvjećarnici „Luna“ možete pronaći idealan buket za sve uzraste i ukuse, a ukoliko imate neke posebne želje, uvijek vesele djelatnice stoje vam na raspolaganje te će vaše riječi pretočiti u predivno djelo. Uz velik broj zadovoljnih korisnika, i dalje pomiču granicu, te kroz svaku prigodu nalaze mjesta za novitete i na taj način usrećuju mnoštvo Gospićana, ali  i šire. Pronaći ih možete na adresi: Smiljanska ul. 18, Gospić, ali i na Facebook i  Instagram stranici.

Najbolje iz Like