22. listopada 2024.

NAJBOLJE IZ HRVATSKE PRIKAZUJE NAJBOLJE IZ LIKE

Jučer i danas imali ste prilike na N1 televiziji u emisiji „Najbolje iz Hrvatske“ pogledati prilog o Lici i njenim prirodnim ljepotama u što se uvjerila i voditeljica Vesna Šijak-Gabaj: „.. nepregledne šume pružaju mir, a rijeke, slapovi, vodopadi, jezera oduševit će vas svojom ljepotom i divljinom u koje god doba godine je posjetili.“

Prilog je započeo obilaskom Brinja i srednjovjekovnog plemićkog grada Sokolca o kojem je ispričano mnogo priča i legendi, a datira iz 15. stoljeća od knezova Krčkih i Frankopana i tadaje bio središte političkog, gospodarskog i kulturnog života. Svoj su put nastavili dalje, a on ih je odveo do rijeke Like- najveće europske ponornice i Čojluka-prekrasnog izletišta na rijeci Lici neobičnog ozračja, u kojem kao da je vrijeme stalo i vratilo ljude u život prije urbanizacije i zagađenja. Tamo ih je dočekao Ivan Radošević iz turističke zajednice Ličko-senjske županije koji je više rekao o Lici i njenim blagodatima, ali i o gastronomiji.

Sljedeća na etapi bila je Kosinjska dolina koja je ostala netaknuta industralizacijom i na njoj prekrasni kameni Kosinjski most koji spaja Gornji i Donji Kosinj. Upravo je tamo 1483. godine tiskano prvo hrvatsko slovo Misal

Smješten između dva nacionalna parka „Plitvička jezera“ i „Sjeverni Velebit“, Otočac je jedan od najposjećenijih gradova Like, poseban je po mnogim ljepotama i Gaćanskim parkom u samom centru grada, a njegov spomen vodi čak u 11. stoljeće gdje je prvi put spomenut na Bašćanskoj ploči. U samoj blizini Otočca, nalazi se mala oaza mira Sinac-mjesto gdje je nekada bilo više od 60 mlinova, a danas je tamo jedna mlinica, Majerova mlinica, koja melje brašno na pogon vode. Viktorija Rogić iz turističke zajednice grada Otočca naglasila je važnost rijeke Gacke jer je veliki turistički potencijal koji nudi odmor, ali i mnoštvo aktivnosti i gastronomske ponude, te svake godine dovede sve veći broj posjetitelja.

Nedaleko Sinca i Otočca nalazi se područje općine Vrhovine, poznato po najdužem zip line-u „Pazi Medo“, a Ana Pavlović iz turističke zajednice općine Vrhovine s nama je podijelila da im je u planu izgraditi još jedan takav samo duži, dug čak 3 km, čime bi bio najduži zip line u Europi. Osim zip line-a, u Vrhovinama možete uživati na 150 biciklističkih staza, a uskoro će ih biti i više, sportskom penjanju, paintball-u i mnogim drugim aktivnostima, a turistička zajednica ove općine usmjerena je ka napredovanju, dok im je fokus na aktivnom turizmu kojemu je cilj dovesti ljudi iz grada u čemu i uspijevaju.

Na putu između Vrhovine i Velebita, stali su u Perušiću i Grabovači, te posjetili spilju Samograd koju opisuju kao pravo umjetničko djelo prirode, a popeli su se i na brdu Grabovača prepuno poučnih staza s čijeg vrha „puca“ pogled na Gospić, Velebit i kanjon Like, a svuda ih je provela Mateja Smolčić iz TZ Perušić. Zaposlenica pp Grabovača, Jelena  Milković, naglasak je stavila na speleoterapiju u Medinoj pećini, koja doprinosi zdravlju dišnog sustava, te na edukativno-ekološke radionice, ljekoviti vrt, malu Hobbit kućicu te još mnoštvo zanimljivosti u krugu Grabovače. 

Predzadnja stanica bila im je Smiljan, a na putu do njega kušali su kvalitetnu ličku šljivovicu iz OPG-a Vlainić Ivan, te veselije nastavili putovanje, gdje ih je na odredištu dočekala Ana-Marija Šolaja ispred Memorijalnog centra Nikola Tesla, gdje se nalaze preteče Nikolinih izuma.

Putovanje su završili na Velebitu gdje su posjetili Kubus koji pruža predivan pogled na Jadran i otoke, a nisu mogli odoliti i ne prošetati se Terezijanom (dugom 3 km koja je povezivala Gospić s lukom Karlobag) i Premužićevom stazom. Putujući prema Velebitu stali su u siranu Vedrine vlasnika Dominika Zeke koji uspješno vodi siranu i farmu i proizvodi mlijeko s najviše mliječne masti i bjelančevina.

Drago nam je da ljepote našeg kraja sve više bivaju prepoznate i da se o njima sve više priča i piše, te se nadamo sve većem razvoju Like u turističkom pogledu.

Najbolje iz Like