22. listopada 2024.

Gdje kupiti kvalitetan domaći sir u Lici?

Često nas naši čitatelji pitaju gdje se može uzeti domaći sir. Kako doći do male sirane, preko interneta, putokaza, cestom, livadom ili slično. Zbog takvih pitanja ćemo u sljedećih nekoliko dana pisati o malim/obiteljskim siranama u Lici, koje smo obišli.

OPG Miškulin/obiteljska sirana, Gospić, Smiljan 15/10

Na ulazu iz Gospićia u Smiljan na desnoj strani nalazi se obiteljsko gospodarstvo Miškulin koje prodaje svoje proizvode na “kućnom pragu”,  svježi sir, škripavac, basa, sirutka, skuta, itd. Rade od 2003 godine. Tu je jedna vesela gospođa koja se izvrsno brine za svoje krave, koje u štali imaju čak i glazbu.

Obitelj obrađuje oko 15 hektara zemlje, a trenutno imaju 4 krave, proizvodi oko 3-4 kg prerađevina od mlijeka dnevno, Basa joj dobro ide, a i sirutka. Uredan OPG, proda sve sa praga i ne želi se proširivati. Ovdje je odmah vidljivo kako obitelj vodi brigu oko uređenja dvorišta, ali I urednosti drugih objekata, što je kupcu jako bitno, pogotovo kada kupuje sir.

Sirana „Kolačević“, Donje Pazarište kod Gospića, (često se o njoj pisalo u raznim medijima)  se nalazi 17 km od Gospića u selu Donje Pazarište. U sirani i na imanju rade cijela obitelj, otac, majka, žena, djeca i otac Nikola. Nikola i supruga Martina su završili studij na Poljoprivrednom fakultetu i vratili se na svoju zemlju.

Dnevno proizvode 70-80 kg sira i prerađevina od sira.  Krasna sirana, počeli su od nule, sa par koza, danas više nemaju koze nego 15-tak krava. Otkupljuju mlijeko i od susjeda kooperanata. Koristili su do sada Mjere za ruralni razvoj i dobili su već nešto, te kupili traktor i opremili siranu. Sada dograđuju objekt za turizam, tj. kušaonicu sira. Sada im, nakon 10 godina dobro ide, zadovoljni su.

Voljeli bi da negdje postoji dućan sa „ličkim proizvodima“. OPG ima nekoliko zgrada, dva traktora, upravo rade fasadu na kući, a pomažu im i roditelji oko djece i prodaje sira. Obrađuju oko 27 he zemlje. Također proizvedu oko 400 l. jabukovog soka.

Imaju prodaju svojih proizvoda na gradskoj tržnici u Gospiću. Obitelj ima 6 djece, i po svemu viđenom, ovu obitelj očekuje svijetla budućnost.


Najbolje iz Like/UR/