22. listopada 2024.

Intervju: Marin Miletić

Gosp. Marine Miletiću, kao saborski zastupnik često se zastupate za ruralni razvoj,  tako ste, kao što znamo već nekoliko puta obilazili Liku. Kakvi su vaši dojmovi:

Hrvatska je mala zemlja, ali imamo sve preduvjete da idemo ka što većoj samodostatnosti. Poljoprivreda i naše stočarstvo su jedni od glavnih ključeva naše slobode. Bit ću plastičan: ako mi kao narod proizvodimo dovoljno svoje hrane, ako je ona zdrava i ekološki uzgojena onda smo mi ne samo neovisni o uvoznim lobijima nego su i naši građani zdravi. Hrana može biti lijek, a može biti i izvor teških bolesti. Važno je osigurati jednake uvjete za sve proizvođače hrane, za naše male i srednje poduzetnike, OPG-ovce. Ovdje imamo još utjecaj nekih sumnjivih interesnih skupina koje su jake i u poljoprivredi, ali ako se s njima ne pozabavi Olaf dok mi kao Mostovci preuzmemo odgovornost za vođenje države, pozabavit ćemo se mi i urediti pošteno ovaj naš najvažniji sektor koji ljudima daje – hranu i to vrlo brzo. Kao saborski zastupnik stalno sam na terenu s ljudima. U fokusu su mi pčelari kojima puno pažnje dajem i naši stočari. 

Foto: Facebook Marin Miletić

Obišli ste nekoliko OPG,a, što mislite,  mogu li oni biti temelj obnove Like…
Samo sam tijekom ljetne stanke obišao desetak pčelara, OPG-ova, posjetio sam naše stočare na Udbini, na području predivne Like. Volim čuti ljude. Obući “njihove čizme”, proći s njima oranice, hranilišta, vidjeti svojim očima stoku, osjetiti teren. OPG-ovci imaju mnoge teškoće i dalje, barem se meni tako čini, država se prema njima prečesto ponaša kao zločesta maćeha, a ne kao dobra majka. Ti ljudi su vam jako sposobni, oni naprosto znaju svoj posao, ulažu veliki trud, novac, znanje i energiju u svoje OPG-ove. Dopustite mi reći, najviše bi im pomogli kada bi ih pustili na miru, na otvorenom tržištu da rade svoj posao, da im Država ne nameće otegotne zakone, namete kojima ustvari pogoduje stranim lobijima i uvoznim interesnim skupinama, a našim ljudima stavlja okove na poslovanje. Barem je takav moj dojam. 

Bili ste također na Udbini, gdje ste Obišli veliku farmu krava buše. Što mislite, treba li potpomagati ovakve autohtone pasmine?….
Čini mi se da je Bariša i sve ono što je on sa svojim suradnicima napravio primjer kako se može uspjeti usprkos sustavu, a ne radi pomoći sustava. S jedne strane sam sretan jer je Bariša primjer kako se mogu napraviti najveći projekti u Hrvatskoj oko uzgoja autohtone pasmine buše koja je na područjima Like već 6.500 godina, ali su teške industrije izbjegavale uzgoj ove pasmine radi malene kilaže i radi još nekih razloga. Bariša je svima pokazatelj da vjera u ideju, poštenje i uporni rad donosi rezultat. Vjerujem da će doći vrijeme kada će i Država spoznati vrijednost ekološke proizvodnje, ekološkog uzgoja i vrijednosti autohtonih pasmina, na puno većoj razini od ove trenutne. Dobrobiti su višestruke: održavanje i kultiviranje pašnjaka, smanjenje rizika od požara, proizvodnja zdrave i ekološke hrane, zadržavanje mladih obitelji u Hrvatskoj, podizanje ratarstva i posljedično tome samog stočarstva! 

Foto: Facebook Marin Miletić

Problem malih zemljišta,  koje ne mogu biti ozbiljan proizvođač hrane, je veliki problem cijele Hrvatske. Može li što država napraviti za okrupnjivanje zemljišta, tj.komosaciju?
U Hrvatskom saboru smo samo u ove dvije godine imali ne znam ni broja rasprava o okrupnjavanju zemljišta. Izgleda kao da se puno priča o komasaciji, ali se nedovoljno radi. Ovo je baš veliki problem koji se mora žurno riješiti. Kasnimo već mnogo, ako ga vladajući ne žele i ne znaju riješiti, onda će se s time pozabaviti nova Vlada u kojoj ćemo mi imati važnu ulogu.

Hvala na intervju i može li par riječi o budućnosti Like i svih ruralnih krajeva.  Hvala
Hvala vama na mogućnosti. Mi smo mali narod i nužno je zajedništvo oko najvažnijih projekata. Poljoprivreda i naše stočarstvo nam moraju biti u fokusu svih politika. Ove dvije grane su vezane uz obitelji, a svi znamo da je obitelj osnovna stanica društva. Zato moramo učiniti sve što možemo da zaštitimo naše stočare, poljoprivrednike, proizvođače hrane. Mislim da ako tu osiguramo samodostatnost, barem u najvećoj mogućoj mjeri, da smo jako blizu osiguranja slobode. Hrana i energenti, budemo li to sačuvali i njegovali, Hrvatska ima sjajnu budućnost.

Najbolje iz Like