22. listopada 2024.

Obogatite svoju prehranu domaćim ličkim granolama i pločkama s medom

Godina 2020. bila je prekretnica za mnoge ljude pa tako i za Nikolinu Perša, mladu ličku poduzetnicu koja je upravo tad, u jeku pandemije, odlučila rad na recepciji splitskog hotela zamijeniti pokretanjem vlastitog projekta, otvaranjem obrta “Smočnica“.

Povratkom u rodnu Liku, Nikolina je odlučila iskoristiti prednosti koje joj ovaj kraj nudi, a to ponajprije uključuje domaće proizvode koji su u ovom djelu Hrvatske još uvijek vrlo zastupljeni. Budući da se njena obitelj godinama bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda, smatrala je da bi upravo domaći lički med trebao biti taj posebni sastojak koji će obogatiti njene proizvode. Granola kao proizvod oduvijek je bila dio njenog jelovnika, no uvijek ju je pravila samo za sebe i obitelj. Sve do otvorenja obrta u kojemu je odlučila da će upravo ona biti taj prvi proizvod za tržište. Recept koji je za sebe pravila odlučila je doraditi i poboljšati pa su tako nastale četiri vrste granole s različitim okusima: čokolada-kikiriki, orašasti plodovi, kokos-jagoda te jabuka-cimet. Najveći dio sastojaka za granole pronašla je u OPG-ovima diljem Lijepe Naše pa tako lješnjaci stižu iz Požege, zobene pahuljice iz Božjakovine, a jabuke suši i bere sama u voćnjaku ispred kuće.

Svaka od granola obogaćena je domaćim bagremovim ili livadnim medom, raznim orašastim plodovima, sušenim voćem i brojnim sjemenkama koje podižu njenu nutritivnu vrijednost. Granola kao obrok odlična je za početak dana, međuobrok pa i večeru, a izvrsna je u kombinaciji s mlijekom, jogurtom, voćem ili sama kao grickalica. Njen nutritivni sastav prepun vlakana, uz prirodni med kao jedini zaslađivač, idealan su uvod u balansiranu prehranu koju je u užurbanom modernom svijetu ponekad teško održati.

Osim granola, veliki hit “Smočnice“ su energetske pločice – pločke koje su oduševile baš svakog tko ih je probao. Pločke dolaze u dva okusa, jedne su orašaste, od badema, lješnjaka i meda, a druge su od datulja, brusnica i indijskih oraščića. Pakirane tako da stanu u svaki džep, torbicu ili ruksak, idealne su  za marendu u školi, kao obrok prije treninga, za pauzu na poslu, planinarenje, putovanje ili bilo koju drugu aktivnost. Činjenica da su napravljene od par kvalitetnih sastojaka, bez dodatka ikakvih aditiva i aroma, ono je što pločke razlikuje od ostalih energetskih pločica na kakve nalazimo na policama dućana. Svaka pločka i granola napravljena je ručno, od sjeckanja i vaganja do miješanja i pakiranja, a sve se proizvodi u malim serijama radi bolje kontrole kvalitete.

Ako želite obogatiti svoju prehranu i istovremeno podržati nove hrvatske poduzetnike, proizvodi iz ličke “Smočnice“ pravi su izbor za sve vas koji želite pojesti nešto kvalitetno, domaće i prirodno. Posjetite web smocnica.hr ili se javite putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Najbolje iz Like