22. listopada 2024.

Zaboravljeni lički recept od sira škripavca

Svi znaju za tradicionalna lička jela kao što su kupus i meso, pole ili knedle sa šljivama, ali u prošlosti su postojali i brojni drugi recepti koji su se s vremenom malo izgubili. Jedno od takvih je i lički presnac, tradicionalno jelo u koje ide čuveni lički sir škripavac, a ovisno o ukusu, možete ga napraviti i u slanoj i slatkoj verziji.

U nastavku vam donosimo recept za ovo jednostavno i ukusno domaće jelo koje može biti i odličan ručak.

Sastojci za tijesto:

450 g oštrog brašna

40 g svježeg kvasca

½ žličice šećera

150 g maslaca

2 žumanjka

200-250 ml mlijeka

prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

500 g sira škripavca

4 jaja

prstohvat soli

(za slatku verziju dodajte 120 grama šećera)

Priprema:

1.Kvasac razmutite s oko 50 ml toplog mlijeka, dodajte pola žličice šećera i ostavite dizati nekoliko minuta

2. Brašno pomiješajte s pripremljenim kvascem, dodajte 2 žumanjka, rastopljeni maslac, sol i toplo mlijeko pa umijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom te ostavite da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči.

3. U međuvremenu pripremite nadjev. Sir škripavac naribajte, dodajte mu razmućena jaja i malo soli pa dobro sjedinite. Ako želite slatku verziju ovog jela, svemu dodajte 120 grama šećera.

4. Dignuto tijesto razvaljajte tako da prelazi preko rubova tepsije koju ćete koristiti (veličine 36×22 cm ili sličnih dimenzija). Prebacite tijesto u tepsiju, po površini ravnomjerno rasporedite pripremljeni nadjev, a zatim preklopite najprije kraće, a zatim veće stranice tijesta.

5. Pripremljeni presnac ostavite na toplom mjestu još oko 15 minuta, a zatim pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 45 minuta.

Gotovo jelo najbolje je poslužiti toplo, narezano na ploške.

Dobar tek!

Foto : Pexels.com

Najbolje iz Like