22. listopada 2024.

Blagdan je Velike Gospe. Pogledajte što on znači i kako se obilježava

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Velika Gospa, obilježava se 15. kolovoza svake godine te je ujedno i državni blagdan. Dan je to kada vjernici u Hrvatskoj hodočaste u marijanska svetišta.

Katolički vjernici tad se prisjećaju da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života, sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom, uznesena na nebo. Djevica Marija za vjernike predstavlja poniznu službenicu i Majku milosrđa koja je svoj život uskladila s riječju Božjom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo kao i sam blagdan u njenu čast uveo je papa Pio XII. 1954. godine.

U hrvatskom narodu Djevica Marija ima veliko štovanje te su njoj u čast i slavu posvećena čak 1.162 vjerska objekta i osam katedrala, od kojih i ona u Gospiću. Hrvati su utjehu i zaštitu u ratovima, gladi i nevoljama tražili upravo u Majki Božjoj, iz zahvalnosti nazvanoj “kraljicom Hrvata”, a vezu našeg naroda i Djevice Marije vidimo i u pozdravu “Hvaljen Isus i Marija”.

U Hrvatskoj, na blagdan Velike Gospe vjernici hrle u neka od marijanskih svetišta, od kojih su najpoznatija Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici i Svetište Gospe Sinjske u Sinju, dok je u Lici od davnina običaj tradicionalno pješačiti na Krasno, u čast Majke Božje od Krasna, koje godišnje obiđe i do 100 000 ljudi.

Foto : Pexels.com

Najbolje iz Like