22. listopada 2024.

PD Željezničar organizira hodočašće na Veliko Rujno za blagdan Velike Gospe

Planinarsko društvo Željezničar iz Gospića sprema se za hodočašće koje će se održati 14. i 15. kolovoza te pozivaju članove Društva da im se pridruže.

U planu su dvije etape, teža grupe A i lakša grupe B. Polazak je predviđen u srijedu 14.08. u 04:30 h s parkinga kod kapelice sv. Ivana Nepomuka, u ulici Kralja Petra Krešimira IV, u Gospiću. Prijevoz će biti osobnim vozilima (cijena 10 eura po osobi) i unajmljenim kombijem (20 eura po osobi). Za smještaj, članovi koji se se prijave na izlet trebaju imati šatore za spavanje. Noćenje će biti na livadi pokraj crkve na Velikom Rujnu te ne postoji sanitarni čvor. Što se hrane tiče, za vrijeme planinarenja treba imati hranu u ruksaku a večera će biti na Velikom Rujnu. Idući dan za ručak je organiziran roštilj. Cijena roštilja uz piće je15 eura te se napominje da je obvezno ponijeti minimalno 4 litre vode. Ukupan trošak, ovisno o vrsti prijevoza je 25-35 eura po osobi (u ovu cijenu nisu uključeni troškovi hrane i pića u četvrtak po spuštanju u Starigrad)

Detaljne planove izleta možete pronaći na stranici PD Željezničar Gospić. Prijave na izlet za grupu A su na kontakt: Ivana Butorac Galac (vodič) 098 926 75 33. Prijave na izlet za grupu B su na kontakt: Lucija Bušljeta (vodič) 098 914 8316.

Tradicija hodočašćenja na Veliko Rujno duga je više od stoljeća a tijekom hodočašća prijeći će se dva najviša vrha Velebita, Vaganski vrh i Sveto Brdo. Veliko Rujno najprostranija je velebitska visoravan duga 7 kilometara a u davnoj prošlosti je tu bio glečer. Također je tamo bilo jedno od najvećih naselja na Velebitu gdje se živjelo, sadilo, sijalo i držala stoka. Danas se ono obnavlja za sve ljubitelje prirode, planinare, sportaše i hodočasnike koji iz cijelog svijeta dolaze na duhovnu okrjepu.

Najbolje iz Like