22. listopada 2024.

Mjera 6.4 – EU fondovi, ruralni turizam…

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva i obrti u mogućnosti su zatražiti bespovratna sredstva u iznosu do 200.000 eura za ulaganje u ruralni turizam i druge aktivnosti u ruralnom području.

Otvoren je Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava iz EU fondova namijenjenih ulaganju u ruralni turizam i aktivnosti, odnosno razvoju već postojećih nepoljoprivrednih djelatnosti.  Kroz Mjeru 6.4. moguće je zatražiti bespovratna sredstva u iznosu do 70% od istih ulaganja do 200.000 eura.

Pravo na ishođenje sredstava imaju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva i obrti upisani u Upisnik poljoprivrednika najmanje 12 mjeseci prije podnošenja Zahtjeva za potporu.

Bespovratna sredstva mogu se zatražiti za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje kuća za odmor, apartmana i ostalih vrsta smještajnih objekata, no i za druge nepoljoprivredne djelatnosti poput prerade, marketinga i izravne prodaje proizvoda, pružanja usluga u ruralnim područjima, poljoprivredi i šumarstvu, turizma u ruralnom području ili tradicijskih, umjetničkih obrta i obrta za izradu suvenira i rukotvorina.

Neki od ostalih uvjeta za prihvaćanje projekta su da se njime razvija nepoljoprivredna djelatnost za koju je izdano rješenje ili drugi odgovarajući akt od nadležnog tijela, da pripada ekonomskoj veličini ukupnog standardnog ekonomskog rezultata poljoprivrednog gospodarstva od najmanje 2.000 eura, da je podnositelj Zahtjeva upisan u Registar poreznih obveznika, da ima prebivalište u jedinici lokalne samouprave u čijem se naselju provodi ulaganje ili u susjednoj jedinici lokalne samouprave te drugi.

Za detaljnije informacije o Natječaju i načinu podnošenja Zahtjeva moguće se raspitati u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ili se obratiti nadležnom konzultantu.