22. listopada 2024.

Zob-žitarica od iznimne važnosti za sve koji je koriste!!!

S obzirom na hirovito i povremeno kišno proljeće sve su žitarice u Lici imale dobar urod. Bez razlike. To znači da će biti dovoljno hrane za ljude, krupnu stoku i perad. Naši stari su nas učili kako dobar konj u najtežim uvjetima rada obavezno treba dodatak prehrani, svojevrsni energetski dodatak koji će mu dati snage da izdrži i najveće fizičke napore.

Zob je bila i ostala neophodna pri radu s konjima u vrlo teškim fizičkim naporima. Stoga nije ništa čudno što se na svakom natjecanju konja u povlačenju trupaca (popularnoj vlaki) konjima obavezno daje zob. Ovu vrlo hranjivu žitaricu su naši stari povremeno miješali sa pšenicom i tako pripremali brašno.

Zob (lat. Avena sativa) je cjelovita žitarica koja se uglavnom uzgaja u Sjevernoj Americi i Europi. Vrlo je dobar izvor vlakana, posebno beta glukana, a bogata je i vitaminima, mineralima i antioksidansima. Zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti, poput snižavanja razine glukoze i kolesterola u krvi, zob je zaslužila biti dijelom pravilne prehrane. Cjelovita zob sadrži gotovo 11 posto vlakana i to uglavnom topiva vlakna, u ovom slučaju beta glukan. Uz topiva vlakna, zob sadrži i ona netopiva – lignin, celulozu i hemicelulozu. Zbog visokog udjela topivih vlakana konzumacija zobi pogoduje povećanom osjećaju sitosti i smanjenju apetita.

Topivi beta glukani zobi jedinstveni su među vlaknima jer pri relativno niskoj koncentraciji u probavnom sustavu tvore gel s vodenom komponentom te na taj način povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju prolaz fecesa kroz probavni sustav. Na taj način održava se zdravlje probavnog sustava, a time i zdravlje čitavog organizma. Naime, dokazano je da beta glukani iz zobi snižavaju razinu kolesterola u krvi i povećavaju proizvodnju žučne kiseline. Laički rečeno-riječ je o iznimno zdravoj i korisnoj žitarici!!!