22. listopada 2024.

Ličke pitome jagode su izvrsne, ali znatno jeftinije od ostalih

Ovih dana ljeta mnogi su se zaželjeli guštati pitome jagode sa šlagom, deliciju koju s pravom smatraju vrhuncem hedonističkih užanci. Tijekom sljedećih mjeseci na tržištu će se naći isključivo sorta jagode „mjesečarke“. One, svakako nemaju veze s mjesecom, već su ime dobile jer obilno rađaju svakoga mjeseca do kasne jeseni.

Poznati uzgajivač jagoda Dragan Šop iz Starog Ličkog Osika pored Gospića pojasnio nam je kako su njegove jagode već prošle.
„Mi uzgajamo isključivo obične pitome jagode, „sortu „Mjesečarke“ ne uzgajamo. Zato ćemo prve svoje jagode imati tek na proljeće. Ove godine su naše jagode odlično išle na tržištu, možda i zato što smo ih prodavali po cijeni od 6 eura za kilogram. Jagode su bile sočne, mirisne, čvrste i zdrave. Za kupce je 6 eura možda puno, za nas koji ih uzgajamo-premalo. Na koncu je najvažnije da se dobra jagoda iz Like prodaje u Lici“, ističe Dragan Šop.

Istodobno su popularne Vrgoračke jagode na domaćim tržnicama dosezale cijenu od 7 eura po kotarici težine 125 dkg. Ljubiteljima slasnih plodova to nije smetalo pa su takve jagode lako pronalazile kupce. Ovih dana na tržišta stižu domaće, ličke jagode. Prema tvrdnjama uzgajivača sve odreda su ukusne, ekološke i jedinstvenog okusa.

Foto: Pexels.com