22. listopada 2024.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sva jadranska riba je odlična. Ovisi kako se sprema

DONJI STARIGRAD KOD SENJA Željko Lukanović (75) cijeloga je života vezan uz more. Plovio je na brodovima diljem svijeta i „jeo kruh sa sedam kora“. Njegovim stopama danas idu dvojica sinova.

Željko je tajne ribolova naučio uz oca Šime kojega je cijelo Pogorje godinama smatralo najboljim ribolovcem ovog dijela Jadrana što se naslanja na Velebit. Ta je znanja Željko prihvatio, pomalo usavršio, ali ribe nema kako je to nekada bilo.

„Bacim mriže,  oko njih ima puno posla, ali često kući ne donesem dovoljno ribe niti za solidan obed. Pokojeg oslića, šanpjera (kovača) i to ti je to. Zimi se privari poneka lignja, ali takav boravak na moru diktiraju blizina Senja i nepredvidive jake bure.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Večeras sam pribra mriže, ali sutra zovu jaku buru pod Velebitom. Pitaš koju ribu najviše volim? Da sada ne nabrajam-volim svi jadransku ribu. Čak je i skromna plavica odlična kada se dobro spremi“, kazuje nam Željko Lukanović koji je kao profesionalni kuhar spremao jela za posade brodova na svim morima svijeta.