22. listopada 2024.

Dokazano je, ali još nitko ne zna razloge: plodovi malina iz okolice Ličkog Osika ove godine su izrazito kvalitetne

Berba bobičastog voća diljem Like ovih je dana u punom zamahu. Iako nitko ne zna pravi razlog ovogodišnje ličke maline su TOP-kvaliteta i dvostruko slađe nego li lani. U malinjaku OPG-a Borčić iz Vukšića prošle sezone izmjerena je vrijedonost šećera u plodu od 6 jedinica brixa. Ove godine ta se vrijednost udvostručila i iznosi-12 brixa. Struka pretpostavlja da je ovome razlog podosta rano proljeće, dovoljno vlage i sunca i brižna skrb o stabljikama malina. 

Mjerenja količine šećera u svim plodovima i prerađevinama voća mjere se Refraktometrom. To  je optički instrument dizajniran za mjerenje koncentracije otopina korištenjem fenomena loma svjetlosti. Pojam “refrakcija” (od lat. Refractus – prelomljen i grčki. Metreo – izmjeren) uveden je u znanost Newtonom početkom 18. stoljeća. Industrijski i laboratorijski refraktometri namijenjeni su istraživanju tvari u znanstvenim laboratorijima i kontroli tehnoloških procesa u proizvodnji. Imaju visoku točnost mjerenja i relativno su velike veličine. Prijenosni refraktometri dizajnirani su za operativnu kontrolu tvari u laboratoriju, na poslu ili na terenu. S druge strane, prijenosni refraktometri se dijele na digitalne i ručne.

Tako su se maline uzgojene u okolici Ličkog Osika još jednom dokazale u kvaliteti, okusu i sadržaju plodova. Reklo bi se-sasvim očekivano!!!