22. listopada 2024.

Selo Bužim

Podno Velebita smjestilo se maleno selo s velikim potencijalom – Bužim. 

Bužim je sinonim za netaknutu prirodu i autentični lički život. Malobrojno lokalno stanovništvo njeguje tradiciju, a neki od njih su od tradicije stvorili prava gospodarstva. 

Jedno takvo gospodarstvo je OPG Zorka Ćaćić na čelu s gospođom Zorkom koja godinama oduševljava s ličkim specijalitetima. U ponudi ima dimljeni sir, sir škripavac, kao i svježe mlijeko, basa, i brojne druge delicije. 

Osim ponude OPG-ova, Bužim se ponosi i brojnim atrakcijama koje ga okružuju. Neke od njih su Memorijalni muzej Nikole Tesle, rodna kuća Ante Starčevića, Park Prirode Velebit i nebrojene pećine, jame i špilje. 

Usprkos svemu, Bužim je mjesto, koje bi unatoč svojoj ljepoti i bogatstvu, gotovo palo u zaborav da nije bilo ljubavi prema domu. 

Kod kuće je najljepše, dokazao je to Milan Ćaćić Majk, poznati košarkaš koji se prije 5 godina vratio u rodni Bužim. Emocije koje ga vežu uz djedovinu, nagnale su Ćaćića da od malenog mjestašca s 70ak stanovnika napravi pravu turističku oazu i Bužimu vrati glas. 

Ćaćić je osnovao Ekološku udrugu Bužimski izvori, pokrenuo istoimeni časopis te organizirao likovne izložbe koje su privukle slikare iz cijele zemlje. Snimao je i promotivne spotove te HRT-ov dokumentarac u sklopu serijala “Otkrivamo Hrvatsku”. 

Ćaćić ne planira stati i ima velike planove za svoj Bužim. A mi moramo priznati da jedva čekamo da Bužim zasja kako zaslužuje. 

PORTAL/Najbolje iz Like