22. listopada 2024.

Večeras  je prvi dan ljeta – najduži dan u godini!

Čini se da postoji klimatska podudarnost ljetnog solsticija i temperatura zraka. Danas je posvuda bilo vrlo vruće, a kosci su zadovoljni jer im se sijeno dovoljno prosušilo da bi se baliralo i uvozilo na sjenike. Upravo je danas prvi dan ljeta: Ujedno i najduži dan u godini, a trajat će čak 15 sati i 35 minuta. Ljeto kalendarski 2024. godine  počinje večeras u 22 sata i 50 minuta.

U stara vremena djevojke su u ove dane plele vijenčiće od cvijeća i bacale ga na šimlu kojim su se prekrivale kuće. Na kojem redu šimle se vijenčić zadržao, za toliko godina bi se djevojke trebale udavati. Takvo predskazanje imalo je i loših strana za djevojke kojima bi se vjenčić skotrljao na tlo. To bi značilo kako se one neće nikada udati.

Poljodjeci su nekada uvijek do blagdana Svetog Ante trebali spremiti sijeno. Svaki dan produljenja od toga datuma nekada se smatrao lošim znakom jer im, navodno, nebesa nisu bila sklona. U vrijeme kada nije bilo klimatskih promjena i globalnog zatopljenja ciklusi kišnog i saunčanog vremena bili su postojaniji nego li danas. Od večeras će se svaki dan pomalo skraćivati, ali mi to nećemo tako lako osjećati. Dolaze nam vrućine i ljeto u svojem obilju. Uživajmo!!!