22. listopada 2024.

Hrvatska kao neprijeporni adut na turističkom nebu

Ovih dana su turistički novinari iz 15 zemalja boravili u Hrvatskoj povodom dodjele nagrada Hrvatske turističke zajednice  Zlatna penkala. Hrvatsku smatraju izuzetno lijepom zemljom s raznolikom ponudom i dobrim omjerom cijena i kvalitete, ali misle da više pažnje valja usmjeriti k izvornosti ponude. K tome valja dodati i iznimnu gastro-ponudu, tradiciju, etno bonuse koji su na tako malenoj površini toliko raznoliki i atraktivni. Pri tome su od NP Plitvička jezera napisali:

“Priroda i jednostavnost danas su luksuz, a Hrvatska ima i malo sreće što je geografski tu gdje jest. Znamo da je trebalo puno truda da razvije turizam kakav danas ima što se i vidi po ponudi koja ne zaostaje za drugim zemljama, ali trebalo je vremena da ju se prepozna i prestane podcjenjivati kao turističku destinaciju, što se nekada i događalo. Sada je sigurno jedno od traženijih mediteranskih odredišta iz cijelog svijeta.

Prednosti Hrvatske osim u ljepotama prirode vide se i u kulturno-povijesnoj baštini, a posebno se izdvajaju nacionalni parkovi Plitvička jezera i Krka“, izjavili su turistički novinari, koje opisuje među najljepšima na svijetu. Smatraju da bi ih trebalo snažno zaštiti od masovnih posjeta. Ukupni je zaključak „stara novost“: nismo niti svijesni u kakvom raju živimo!