22. listopada 2024.

Elektropunionice-još jedan iskorak u očuvanju prirode u NP Plitvička jezera

Univerzalna ekološka koncepcija u NP Plitvička jezera od nedavno se upotpunila uvođenjem novih elektro-punionica namijenjenih elektro vozilima. Prolazite li područjem Plitvičkih jezera u električnom vozilu, od ovog proljeća imate priliku napuniti baterije vozila na tri lokacije u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Na Ulazu 1 u Park, ispred hotela Jezero te ispred restorana Borje postavljeno je ukupno 13 punionica s 14 mjesta za punjenje električnih automobila, od čega je 12 punionica AC Wallbox snage do 22 kW i jedna AC/DC punionica snage do 50 kW. 

Rezultat je to dobre suradnje između Hrvatske elektroprivrede (HEP-a) i Nacionalnog parka Plitvička jezera kako bi se potpomogao razvoj elektromobilnosti i održivog razvoja zaštićene plitvičke regije. HEP je kroz svoj razvojni projekt eMobilnosti od 2014. godine počeo razvijati lanac punionica elektromotornih vozila -ELEN koje su javno dostupne, odnosno, na području NP Plitvička jezera gdje ih mogu koristiti mještani, posjetitelji, gosti hotela, kao i svi ostali vozači kojima u prolazu zatreba električna punionica za njihove automobile.

Ova inicijativa u potpunosti je u skladu s Direktivom 2014/94/EU Europskog parlamenta i Vijeća kojom se podupire održivi promet i postavljanje neprekinute mreže infrastrukture za alternativna goriva u Europskoj uniji. Izgradnja infrastrukture za punjenje elektromotornih vozila na području Nacionalnog parka Plitvička jezera logičan je slijed razvoja održivih praksi kojima se smanjuje negativan utjecaj prometa i zagađivanja na ovu zaštićenu prirodnu baštinu.

Popis svih ELEN punionica, način punjenja, cijene i naplatu usluge punjenja možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://elen.hep.hr .