22. listopada 2024.

Lička lavanda osvojila je tržište

U ponudu OPG-a i obrta s ličkog područja sve se više uključuju proizvodi koji po svojoj tradiciji postupno tek traže „mjesto pod suncem“. Takav je obrt „Ajda“ iz Mutilića pored Udbine, vlasnice Melanie Ajduković. Kako tvrdi Melanie, proljeće je požurilo radove na polju lavande, proizvodne kulture koja se izvrsno prilagodila ličkoj klimi i tlu.

„Proljeće je ove godine posvuda u Lici krenulo nešto ranije. Tako sam i ja ranije započela s košnjim trave i uređivanjem lavande. Urod lavande će ipak biti odličan jer je to vrlo otporna poljoprivredna kultura.

Prve nastupe na različitim manifestacijama diljem Like, ali i šire, očekujem tek u lipnju. Za to je već spremno mnoštvo mojih proizvoda od lavande. Reakcije mojih susjeda na sađenje lavande u početku su bila sasvin očekivana:“Bolje posadi krumpir je ovo je Lika, tu nema koristi od lavande.“

Nakon nekoliko godina se ispostavilo da su ličko tlo, klima i lavanda optimalno kompatibilni. Ovome treba dodati i mnoštvo mojih proizvoda od lavande koje su prigrlila mnoga lička domaćinstva, kao i strani turisti. Gdje god sam nastupana na sajmovima i izložbama efekt je bio sjajan“, zadovoljno komentira Melanie.

S obzirom na varljivo proljeće zadovoljno zaključuje kako će biti nešto ploda na njezinim mladim šljivama i trešnjama. Za lavandu ionako „nema zime“.