22. listopada 2024.

Mjesto koje je drugo po redu u Hrvatskoj po broju sunčanih dana nalazi se upravo u Lici

Zamislite mjesto gdje sunce sija gotovo svaki dan, gdje planinski vrhovi dodiruju nebesa i gdje se skriva šuma stara stoljećima. Dobrodošli u Udbinu, malo mjesto koje se ponosi titulom drugog najsunčanijeg mjesta u Hrvatskoj – odmah iza slavnog Hvara.

Ali Udbina nije samo o sunčanim danima; ovdje priroda oduzima dah i ostavlja vas bez riječi. Park šuma Laudonov gaj, čudesno mjesto s preko 600 hrastova starosti oko 250 godina, mjesto je gdje priroda pokazuje svoju snagu i ljepotu. Franjo Trenk, poznat kao vojskovođa Laudon, svojom je vizijom stvorio ovu šumu kao obranu protiv napada živog pijeska.

Ali to je samo početak priča o Udbini. Na svakom koraku možete otkriti prirodna čuda kao što su značajni krajobraz “Bijeli Potoci – Kamensko”, ornitološki rezervati Gola Plješevica i Sokolovača te park prirode “Lička Plješevica”. Ovdje se susreću ptice rijetke ljepote i šumski pejzaži koji ostavljaju bez daha.

Naravno, tu su i ljudska djela koja obogaćuju ovaj krajolik. Crkva hrvatskih mučenika, impozantna građevina koja dominira Udbinom, svetište je koje privlači vjernike i posjetitelje iz cijele zemlje. Svake godine u rujnu, ovdje se održava svečanost koja okuplja mnoštvo ljudi u molitvi, pjesmi i slavlju.

Ali Udbina je i turistička destinacija u usponu. S bogatstvom divljih životinja i prekrasnim krajolicima, ovaj kraj je raj za lovce i ljubitelje prirode. Avanturističke aktivnosti poput brdskog biciklizma, jahanja i penjanja na stijene također su popularne među posjetiteljima.

Dakle, ako tražite mjesto gdje priroda vlada, a povijest diše, ne tražite dalje od Udbine. Ovdje, podno planinskih vrhova i uz rijeku ponornicu Krbavu, pronaći ćete sve što tražite – i još mnogo više.