22. listopada 2024.

Hoće li nam turizam „uzeti mjeru“?

U zadnje vrijeme se Antituristički pokreti množe u Španjolskoj, mediteranskoj zemlji koju je lani posjetilo 85 milijuna turista, pa vlasti pokušaju pomiriti interese lokalnog stanovništva diljem zemlje i ovog unosnog sektora. Okupljajući se pod sloganom “Kanari imaju limit”, skupina prosvjednika na španjolskom arhipelagu uz sjeverozapadnu obalu Afrike priprema niz prosvjeda narednih dana. 

U Hrvatskoj se i dalje nekontrolirano vrši apartmanizacija, povećava se broj vezova u marinama, planiraju novi turistički pomaci i sve učestalije se spominje tzv. elitni turizam. U slučaju elitnog turizma i novih kreiranja cijena (koje znače povećavanje) u takvom turizmu sve je manje šansi da će se nova povećanja stvarati po mjeri većine građana Hrvatske. U sve ovo valja uvrstiti i dopuštenu kvotu zagađivanja Jadrana koje svakako ima gornju granicu.

Zadnjih dana se u Hrvatskoj i struka počela javljati, uz pitanja koja je gornja granica broja apartmana i marina na Jadranu. Zbog velikih zarada iluzorno je očekivati kako će netko po tome pitanju „stati na loptu“. Takav nesmiljeni turizam postaje dio naše svakodnevice.

Foto: Pexles.com