22. listopada 2024.
KORENICA- Kratko licko ljeto blizi se kraju pa ce roditelji ovih ptica morati pozuriti da svoje mladunce othrane i nauce ih letjeti. Ovo je drugo ovogodisnje leglo lastavica i vec za mjesec dana ceka ih nekoliko tisuca kilometara leta prema Africi gdje ce provesti zimu. Bude li srece, neki od ova tri ptica doletjet ce u stalu prvih dana proljeca gdje su se i izlegli i nastaviti carobni zivotni ciklus. M. Smolcic

U Lici započeo povratak lastavica

Proljeće se ovih dana pomalo požurilo, ako ne računamo temperaturni šok sa smanjenjem temperatura zraka od 20 do 25 stupnjeva C. Među prvim pticama selicama koje su nam se vratile na gniježdenje svakako se ubraja seoska lastavica, rusogrla lastavica ili lastavica (Hirundo rustica). Spada među najbrojnije od 143 vrste laste koje postoje u svijetu. Rasprostranjena je na cijelom području Evrope. Tipična je selica i zimuje u podsaharskoj Africi, južnoj i jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi. Najčešće živi na otvorenim staništima sa niskom vegetacijom, u blizini naselja ili na usamljenim objektima.

Seoska lastavica  leti najbrže od svih drugih vrsta lastavica, u letu pliva i lebdi i pri tome juri velikom brzinom. Vješto leti kroz uske otvore i u letu pije vodu, lovi plijen i pari se. Na ravnu površinu zemlje silazi kada je mlada ili mora da se spusti zbog sakupljanja materijala za gnijezdo. Kada zahladi ove ptice u jatima odlijeću u toplije krajeve, dok se u proljeće uvijek vraća u isti kraj, u isto gnezdo koje obnavlja ako je oštećeno.

Seoska lastavica  se obično razmnožava između svibnja i kolovoza. Gnijezdo, poluloptastog, otvorenog oblika seoska lastavica  vješto pravi na zidovima kuća, staja, hambara i drugih pomoćnih objekata od blata, slamčica, dijelova stabljika i oblaže dlakom. Oba roditelja brane gnijezdo, ali mužjaci su agresivniji i teritorijalniji. Ženka dva puta godišnje snese 4 do 5 jaja čija je inkubacija oko 17 dana. Ptići ostaju u gnijezdu 18 do 27 dana i konstantno ih hrane i njeguju mužjak i ženka. Oni pokušavaju poletjeti nakon 23 dana, a prvih nekoliko dana nakon izlaska iz gnijezda vraćaju se na odmor svake noći.

Ovih dana su se lastavice vratile na svoja gnijezda. Da ih malo poprave i da ženke počnu nesti jaja. Stara je teorija u našim selima kako je povratak lastavica u stara gnijezda jedno od jamstava sreće i dobrog domaćinstva kojega vole i ove vrijedne i korisne ptice.

Najbolje iz Like