22. listopada 2024.

Kada pletenje vrbovim šibama postane umjetnost

Gospićanin Mladen Bušljeta svojom pojavom i gotovo  umjetničkim radovima plijeni pozornost gdje se god pojavi. Diljem Like, ali i puno šire Mladen je poznat po nastupima na brojnim izložbama gdje vrlo rado pozira s rezultatima svojega rada. Mladen je majstor od zanata čije umijeće počesto ima i umjetničku dimenziju: bavi se pletenjem od vrbovih šiba gdje do izražaja dolazi snaga njegovih prstiju, mašta i često umjetnička komponenta. Sa svojim radovima često ga srećemo na tržnicama i izložbama s tradicijskim aranžmanima. Diljem Like, ali i znatno šire.

-Ovih dana sam u pripremama za izložbenu manifestaciju u Ogulinu. Ondje sam izlagao i prošle godine, organizatore su dojmili  moji  radovi pa sam pozvan i ove godine. Ja sa vrbovim šibama radim sve, samo što ne razgovaram. Kao i u svakom poslu potrebno je znanje, vještina i cilj što pri tome želim postići. Sve ove elemente sam kroz godine dobro savladao pa sam opleo sve što se moglo, uvjerava nas Mladen.

Pitamo ga za majstore pletenja izvan Gospića koji su ovih dana tražili i ubirali vrbove grane. Mladen u tome ne vidi ništa pogrešno, ali…

-Malo je kasno brati vrbu kada ona baci cvit i list. Ipak imaju i tada mogućnost pletenja, ali s malo drukčijom tehnologijom i svrhom, rekao nam je Mladen ne otkrivajući tehnološke nijanse. Sa svojom pojavom ovaj majstor plijeni poglede gdje god se pojavi. Isto je i sa njegovim pristupom svakom čovjeku, bez obzira na godine, zanimanje ili spol. Kako često govori „ljudska duša je ponekad nedokučiva, to treba znati i ispravno se postaviti“!

Najbolje iz Like