22. listopada 2024.

Ličke anegdote kao dio neiscrpnih bogatstava ovog dijela Hrvatske

Predstavljanje zbirke anegdota privukla je večeras u dvorani Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“ Gospić zapažen broj posjetitelja, fanova i prijatelja autora Mirka Sankovića. Kako je tijekom uvoda ustvrdio sam autor, ovo je njegova treća knjiga koja se našla u rukama čitatelja, a svima je zajednička nepokolebljiva ljubav prema Lici i njezinoj tradiciji.

-Brušani i Lika su ishodište i tematika ove zbirke u kojoj se nalazi 30 anegdota s ovog područja. Na početku moram zahvaliti svima koji su pomogli da bi knjiga ugledala svjetlo dana, prvenstveno županu Ernestu Petryju, gradonačelniku Gospića Karlu Starčević i načelniku Općine Plitvička jezera Anti Kovaču. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u nastanku knjige, zahvaljujem svojoj obitelj. Hvala prijateljima i kolegama koji su strpljivo slušali dok sam im prepričavao zabilježene anegdote. Zahvaljujem i svojoj kćeri Maji koja je lektorirala knjigu. Recenziju ove knjige napisala je prof. Anela Serdar Pašalić, a Perušićanin Marko Domazet je vrlo znalački ilustrirao svim 30 anegdota.

Ovu večer će pjesmom, plesom i glazbom u izvornom obliku popratiti mladi članovi HKUD „Degenija“ iz OŠ „dr. Jure Turić“ pod vodstvom učiteljice Antonije Rosandić. „Degenija“ je najmlađe društvo u Ličko-senjskoj županiji osnovano prije dvije godine, a broji oko 30 članova. Posebno moram pozdraviti svoje Brušance koji su me učili ličkoj besidi. Brušani su moja baza gdje sam naučio sve važno o svojoj domovini i Lici, zaključio je autor Mirko Sanković.

Knjigu anegdota večeras su kupili mnogi želeći tako u dušu udahnuti djelić Like koja se danomice mijenja, ali ostavlja isuviše dobrih tematika za jednu višu i ozbiljniju studiju struke.

Najbolje iz Like