22. listopada 2024.

Agresivna, ali bezopasna crnokrpica

Nekolicina vlasnika kuća u primorju ovih su toplih dana uz svoje nekretnine učestalo viđali zmiju crnokrpicu (Telescopus fallax) koja je uz zmajura jedna od naše dvije poluotrovnice. Nije opasna za čovjeka, a nalazimo je u krškom području Hrvatske.

Crnokrpica prosječno naraste oko 75 centimetara u duljinu, ali ponekad može doseći i duljinu od čak 130 centimetara. To je vitka  zmija, plosnate i jajolike glave. Prilično je agresivna i dovedena u opasnost glasno sikće i napada.

 Oči imaju tanke vertikalne zjenice nalik mačjima što može zavarati da se radi o otrovnici iz skupine ljutica (Viperidae). Zahvaljujući obojenost ipak je lako raspoznajemo. Leđna je strana sivkasto smećkasta s jasno vidljivom crnom mrljom na vratu te jednim redom krupnih tamnih mrlja duž leđne strane. Trbušna je strana žućkasta do bjelkasta, ponekad čak i roza, a često na sebi ima i nepravilne tamne mrlje. Crnokrpica se rado zavlači u kuće tražeći miševe, svoju omiljenu hranu. Kao i sve zmije u RH crnokrpica je zaštićena zakonom.

Najbolje iz Like