22. listopada 2024.

Aronija osvaja Liku jer na ovdašnjim poljima ima izuzetne uvjete za rast

Među poljoprivrednicima koji strahuju od ćudljivog proljeća i cvjetanja voćnih kultura svakako se ubrajaju i vlasnici grmova aronije, poljoprivredne kulture koja sve više osvaja Liku. Ova bobičasta vrtna kultura odavno se smatra pravim zdravstvenim eliksirom zbog mnoštva sastojaka koji blagotvorno štite ljudski organizam, jačaju imunitet i imaju vrlo širok spektar uporabe u medicini.

Iako je pomalo trpkog okusa aronija je našla svoje poklonike i sve više ljudi ih konzumira  u vidu svježeg ploda ili kao izvrsne sirupe. Zanimljivo je da su se proizvodi od aronije u zadnje vrijeme počeli sve učestalije pojavljivati na ličkim tržnicama, čak i na onima tradicijskim koje se inače „kunu“ u ličku tradiciju. To je svakako opravdano jer se ličko tlo i klima „ljube“ s ovim  listopadnim grmovima  koji su podrijetlom s hladnog istoka Sjeverne Amerike

Mnogi Ličani su aroniju počeli uzgajati kao ukrasne grmove čije plodove obožavaju ptice. Aronija se u Lici „snašla“ i stoga što ova biljka na sjeveru Europe izdrži studen i do –47°C. Zato je mnogi (pogrešno) nazivaju sibirska borovnica. Tako se zadnjih godina aronija počela masovno uzgajati diljem Europe. Ova je biljka također  vrlo otporna i na sušu, kukce, zagađenja i bolesti.

Najbolje iz Like