22. listopada 2024.

Obilje čistog mora na karlobaškoj rivijeri

Podosta alarmantno odjeknula je nedavno vijest nekih domaćih medija po kojoj  morskom pužu petrovom uhu (Haliotis tuberculata lamellosa) prijeti izumiranje. Ovaj puž obitava u morskim plićacima i spada u rod priobalnih morskih puževa prednjoškržnjaka plosnate kućice, s nizom rupica na hrptu i sedefnim slojem iznutra. Rod Haliotis raširen je diljem svjetskih mora.

Petrovo uho živi u Jadranu na kamenitom dnu priobalja. Danju se skriva pod kamenjem, a noći kreće na ispašu kada jede alge. Kao i kod svih morskih  puževa, meso petrovog uha je dosta žilavo, posebno njegovo stopalo koje se jedino i jede. Za razliku od mesa ostalih puževa, njegovo je iznimno bogatog okusa pa je poslastica gurmana diljem svijeta. U Koreji i Japanu je iznimno cijenjeni muški afrodizijak.

Zbog svega toga, petrovo uho je postalo jedan od najskupljih plodova mora na svijetu. Primjerice, u Kini mu je za posljednjih 20-tak godina cijena deseterostruko porasla, a u Japanu mu je maloprodajna cijena nedavno  prešla 100 eura po kilogramu. Kvaka cijele priče i panika vezana uz njegovo izumiranje dolazi iz Dalmacije gdje su petrova uha sve rjeđa zbog zagađenog mora.

Na ličkoj rivijeri, u Karlobagu i okolici, sasvim je drukčija situacija. Petrovih uha ima dovoljno iz  nekoliko razloga: more je ondje iznimno čisto pa petrova uha uživaju u izobilju čistog mora i terena s mnoštvom algi. Stoga nas ne treba čuditi što najmlađi karlobaški ribolovci i ovih dana s rive love lignje, sipe, brancine, ušate i ostale vrlo tražene morske stvorove. Svakako bi tražili i petrova uha, ali za takav banalan i malen ulov nemaju previše vremena.

Najbolje iz Like