22. listopada 2024.

Bacanje kamena s ramena uvijek je „in“!

Mnoga desetljeća nije se moglo zamisliti niti jedno događanje, a da se naši stari nisu okušali u tradicijskom  ispitu snage kroz „bacanje kamena s ramena“. Dok su jedni uživali u tom starom i drevnom isputu snage, drugi su se pomalo podsmjehivali smatrajući je  arhaičnim atavizmom kojemu nema mjesta u modernom društvu.

Na sreću su se prevarili jer niti danas ne postoji neko prestižno okupljanje s tradicijskom oznakom  kada kamenje sa snažnih ramena leti poput pera. Nije samo Lika domaćin ovakvih natjecanja jer se „kamena s ramena“ baca  u cijeloj regiji.  Nekada su su se gledatelji kladili i imali svoje favorite, danas je to dio prošlosti.

U tradicijske igre ubrajalo se povlačenje konopca, vučenje kuke, štapa (klička) i cijeli repertoar natjecanja kada se mjerila ljudska snaga.  Nekada su samo snažni,  birani muškarci mogli zabiti čavao u dasku ili je čak probiti. Danas je postalo pravilo da se intelektualno obdareni dobro služe mobitelom. Po staroj izreci: svako vrijeme nosi svoje breme!

Najbolje iz Like